Iederz Hoes: gezond en flexibel

De Zwarte Hond maakte een schetsontwerp voor de nieuwe huisvesting van Iederz, het sociaal werk-leerbedrijf van de gemeente Groningen. De uitdaging van de opgave bestond eruit om een duurzame en gezonde werkomgeving te maken voor mensen die een zetje in de rug nodig hebben. We wilden een gebouw dat veilig, geborgen, gezond en ook flexibel is.

Er is gekozen voor een gebouwstructuur bestaande uit 12 modules. Doordat het grote gebouw is samengesteld uit verschillende modulaire huisjes ziet het er kleinschalig en vriendelijk uit. De heldere kolommenstructuur maakt het samenvoegen van meerdere modules tot één grote hal mogelijk. Elke module is gebaseerd op een stramien van 1,80 m en heeft afmetingen van 21,60 x 21,60 m.

Het gebouw is van hout. Hout is duurzaam en circulair en is bij uitstek geschikt voor het bouwen van demontabele constructies. Daarnaast is hout een zeer warm en vriendelijk materiaal, wat goed past bij de diverse doelgroepen mensen die in hier komen te werken.

Iederz Hoes biedt een overzichtelijke werkomgeving waar iedereen zich thuis voelt. De duidelijke scheiding tussen magazijn en productieruimten maakt het gebouw veilig. Tussen de modules bevinden zich patio’s met groen voor een prettig uitzicht, zonder dat dit voor afleiding zorgt. Korte, overzichtelijke routes bieden optimale oriëntatie.

De 12 modules met lessenaarsdaken bieden de mogelijkheid om zich op verschillende richtingen te oriënteren. Zo kunnen dakvlakken met pv-panelen op het zuiden worden gericht, maar zijn op de hoeken ook andere oriëntaties mogelijk en kan aan de noordzijde prettig daglicht diep naar binnen worden gehaald.

Het schetsontwerp voor Iederz Hoes werd gemaakt in samenwerking met Friso, ABT Wassenaar en DGMR.