Station Assen, Park Paviljoen en IKC Prins Constantijn genomineerd

Met trots kunnen we melden dat het Park Paviljoen in Otterlo is genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2022. De prestigieuze architectuurprijs van de Europese Unie maakte op 2 februari de officiële longlist van 449 genomineerde projecten bekend. 13 daarvan bevinden zich in Nederland. In het najaar zal nog een reeks nieuwe bouwwerken worden toegevoegd aan de lijst, waarna in januari 2022 de shortlist wordt bekendgemaakt en in april 2022 de winnaars.

Het Park Paviljoen is het ontvangstgebouw van Nationaal Park De Hoge Veluwe en werd ontworpen door De Zwarte Hond en Monadnock. Inzet van het paviljoen is het versterken van de natuurbeleving.

Ook op 2 februari werd bekend dat twee gebouwen van De Zwarte Hond zijn genomineerd voor de Building of the Year 2021 Award van ArchDaily’: Station Assen in de categorie ‘Public & Landscape Architecture’ en IKC Prins Constantijn in Leeuwarden in de categorie ‘Educational Architecture’. De winnaars zullen op 18 februari worden bekendgemaakt.

De Zwarte Hond ontwierp het station van Assen in samenwerking met Powerhouse Company. Niet alleen architectonisch is het gebouw bijzonder, met zijn grote driehoekige houten kap. Het station speelt ook een essentiële rol bij het koppelen van de twee stadsdelen aan weerszijden van het station.

IKC Prins Constantijn werd ontworpen in samenwerking met Studio Nauta. Bijzonder aan dit ontwerp is dat een monumentaal schoolgebouw uit de jaren twintig van de vorige eeuw in de nieuwbouw is geïntegreerd en het gebouw zo een historische gelaagdheid geeft. De gemetselde zuidgevel van de oude school is nu de blikvanger in het interieur van de nieuwe.