Nieuw kantoor voor De Zwarte Hond Rotterdam

Sinds een paar maanden is het Rotterdamse kantoor van De Zwarte Hond gevestigd in het Grotiushuis aan de Westblaak. Het architectenbureau heeft zijn kantoor zelf in een andere jas gestoken. De nieuwe werkomgeving biedt optimale werk- en ontwikkelingsmogelijkheden en de levendige omgeving biedt eveneens inspiratie.

Het is nog niet zo lang geleden dat De Zwarte Hond de 13e verdieping van het Rotterdam Building in de Aert van Nesstraat heeft verlaten. Het architectenbureau - met vestigingen in Rotterdam, Groningen en Keulen en in totaal meer dan 130 medewerkers - was letterlijk uit zijn jasje gegroeid. De steeds grotere en veeleisender opdrachten zorgden er uiteindelijk voor dat het oude kantoor niet meer aan de eisen voldeed.
Met de verhuizing naar het nieuwe adres Westblaak 37 heeft het bureau zich goed gepositioneerd voor de toekomst. Het gebouw is een gemeentelijk monument uit 1957, ontworpen in de wederopbouwstijl door de befaamde architect H.D. Bakker, die ook bekend is van zijn ontwerp van de Rotterdamse Maastorenflat. Het nieuwe kantoor heeft een vloeroppervlakte van 750 m² en biedt plaats aan in totaal 50 sta- en zitwerkplekken. De herinrichting van de plattegrond is door De Zwarte Hond in eigen beheer uitgevoerd. Veel van de bestaande materialen, zoals marmer en beton, zijn zoveel mogelijk hergebruikt. De akoestiek wordt verbeterd door Ecophon solo's en natuurlijk wolvilt in de wanden, die ook dienst doen als prikwanden.

Veel in het nieuwe kantoor doet denken aan de jaren 50: het groene marmer 'Verdi Alpi', bekend van het Barcelona Paviljoen van Mies van der Rohe. Bovendien werd in de jaren 1950 ook het hoogkant eiken geïntroduceerd. Bij het interieur heeft De Zwarte Hond gekozen voor stukken van inspirende ontwerpers, zoals fauteuils van Josef Hofmann, Le Corbusier, Rietveld, Mart Stam en Mies van der Rohe.

De Zwarte Hond zal ook in de toekomst nog meer ontwerpwerkzaamheden voor het Grotiushuis voor zijn rekening nemen. Zo wordt de hoofdingang van het gebouw opnieuw vormgegeven, waarbij de monumentale stijl van Herman Bakker met een eigentijdse toets wordt gecombineerd.