Agaathhof

Agaathhof, in hartje Groningen, omvat 17 moderne stadswoningen rondom een groen gemeenschappelijk hofje. Het project is geïnspireerd op de in Groningen bekende hofjes, ook wel gasthuizen genoemd. Qua vorm, compositie, detaillering en materiaalgebruik sluit het moderne hofje op een vanzelfsprekende manier aan op het bestaande historische stratenpatroon en de omliggende architectuur. Het biedt zijn bewoners een oase van rust in de drukke binnenstad.

Woningen en hof zijn 1,5 meter boven straatniveau getild, waardoor er ruimte is ontstaan voor een parkeergarage, een fietsenstalling en de bergingen. De woningen zijn verdeeld over drie verschillende bouwblokken. De twee kopwoningen bepalen het gevelaanzicht vanaf de Lutkenieuwstraat. Ze hebben een extra verdieping met een kap en accentueren het hofje.

Alle woningen hebben in basis een gelijke structuur. Binnen deze structuur is een flexibele indeling mogelijk en is de lay-out afgestemd op specifieke woonwensen van de bewoners. Een bijzonder ruimtelijk element in de woningen is de vide aan de voorzijde, die de begane grond verbindt met de eerste verdieping.

foto Harry Cock

Groningen 2016 juli Agaath/hof foto Harry Cock

details

Project
Agaathhof
Locatie
Groningen, NL
omvang
4.350 m²
Periode
2014-2016
Opdrachtgever
Rottinghuis / Beauvast
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen & Zorg
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Harry Cock
Awards
  • Grote Groninger Gebouwenquête
    Juryprijs
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s