Agaathhof

Groningen, NL

Wat is de woontypologie van de toekomst?

Groningen

Agaathhof

De Agaathhof ligt op een plek met veel geschiedenis. Tijdens de Spaanse overheersing lag er een kaatsbaan en in de eeuwen daarna achtereenvolgens een christelijk tehuis voor jongeren, een clubhuis en in de jaren ’60 een congrescentrum.

Nadat er een aantal andere nieuwbouwplannen waren afgeketst ontstond het idee om het ontwerp voor een woningbouwproject met 17 stadswoningen te laten inspireren op de hofjes waarin vanaf de middeleeuwen liefdadigheidsinstellingen (voor armen, zieken, etc.) waren gevestigd. Deze werden in Groningen gasthuizen genoemd. Dergelijke besloten hofjes werden gekenmerkt door een tuin en binnenplaats met eigen sfeer: een oase van rust in de drukke binnenstad.

De drie bouwblokken van de Agaathhof vormen samen een gemeenschappelijke binnentuin, gelegen op een sokkel met parkeergarage, fietsenstallingen en bergingen. Vanaf de straat biedt een brede trap toegang tot het intieme hofje. De typologie van het project zorgt zowel voor inpassing in het stadsweefsel, als voor saamhorigheid en gemeenschapszin.

Parkeren

Toevoegen van een groene oase

Groene oase op het dak van de parkeergarage

Creëren van een stille ruimte

Een besloten hof

Inspelen op de omliggende bebouwing

Definitieve vorm

Tuinen

Woningscheidingen

Agaathhof

De karakteristieke bakstenen gevels zorgen voor inbedding in de context

Agaathhof

Agaathhof, in hartje Groningen, omvat 17 moderne stadswoningen rondom een groen gemeenschappelijk hofje. Het project is geïnspireerd op de in Groningen bekende hofjes, ook wel gasthuizen genoemd. Qua vorm, compositie, detaillering en materiaalgebruik sluit het moderne hofje op een vanzelfsprekende manier aan op het bestaande historische stratenpatroon en de omliggende architectuur. Het biedt zijn bewoners een oase van rust in de drukke binnenstad.

Woningen en hof zijn 1,5 meter boven straatniveau getild, waardoor er ruimte is ontstaan voor een parkeergarage, een fietsenstalling en de bergingen. De woningen zijn verdeeld over drie verschillende bouwblokken. De twee kopwoningen bepalen het gevelaanzicht vanaf de Lutkenieuwstraat. Ze hebben een extra verdieping met een kap en accentueren het hofje.

Alle woningen hebben in basis een gelijke structuur. Binnen deze structuur is een flexibele indeling mogelijk en is de lay-out afgestemd op specifieke woonwensen van de bewoners. Een bijzonder ruimtelijk element in de woningen is de vide aan de voorzijde, die de begane grond verbindt met de eerste verdieping.

details

Project
Agaathhof
Locatie
Groningen, NL
omvang
4.350 m²
Periode
2014-2016
Opdrachtgever
Rottinghuis / Beauvast
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen & Zorg
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Harry Cock
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s