Herbestemming Twentse Schouwburg

Enschede, NL

Hoe maak je van een theater een binnentuin?

Enschede

Twentse Schouwburg

De voormalige Twentse Schouwburg lag tussen een levendige winkelstraat en een rustige woonstraat in het centrum van Enschede. Toen het gebouw zijn functie verloor kon de locatie worden herbestemd. Vanwege de emotionele betekenis van de schouwburg voor de stad was het uitgangspunt om het oude complex daarbij deels te behouden.

Bestaand volume

Completeren straatwand Langestraat

Grote zaal maakt plaats voor binnentuin

Nieuw bouwvolume aan de Walstraat

Introductie nieuwe route

De grote zaal van het theater wordt omgetoverd tot een openbaar toegankelijke binnentuin

Het nieuwe complex omvat woningen, horeca en winkels. De toneeltoren is vervangen door een woongebouw dat refereert aan het oude silhouet. Het bouwdeel met de kleine zaal aan de Langestraat is hergebruikt. De voormalige grote zaal is gesloopt en heeft plaatsgemaakt voor een prachtig gelegen binnentuin, een oase in de Enschedese binnenstad.

Herbestemming Twentse Schouwburg

Toen de Twentse Schouwburg in 2008 verhuisde naar het nieuwe Nationaal Muziekkwartier diende zich de opgave aan om het oude gebouw in het centrum van Enschede te herbestemmen. De oude schouwburg was een beeldbepalend gebouw met emotionele betekenis voor veel inwoners van de stad. Bij de herbestemming was het uitgangspunt om de karakteristieke voorgevel, de oude foyer en de kleine zaal op te nemen in een nieuw complex met winkels, horeca en woningen.

De toneeltoren aan de rustige Walstraat is vervangen door een woongebouw dat refereert aan het oude silhouet. De appartementen geven het gebouw een open en vitaal karakter. Het bouwdeel aan de drukke Langestraat is hergebruikt. Hier bevinden zich een café-restaurant en een grote winkelruimte.

In het hart van de locatie heeft de grote zaal plaats gemaakt voor een omsloten theatertuin. Deze buitenruimte biedt plaats aan een terras en een aantal kleine winkels. Doordat de tuin vanuit beide straten te betreden is, is bovendien een nieuwe route ontstaan. Deze verbinding geeft een geweldige impuls aan de ontwikkeling van een veel groter gebied in de binnenstad van Enschede.

details

Project
Herbestemming Twentse Schouwburg
Locatie
Enschede, NL
omvang
10.500 m²
Periode
2008-2012
Opdrachtgever
Van Wijnen Oost B.V.
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel, Wonen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
René Post
Meer info
bd@dezwartehond.nl