Herbestemming Twentse Schouwburg

Toen de Twentse Schouwburg in 2008 verhuisde naar het nieuwe Nationaal Muziekkwartier diende zich de opgave aan om het oude gebouw in het centrum van Enschede te herbestemmen. De oude schouwburg was een beeldbepalend gebouw met emotionele betekenis voor veel inwoners van de stad. Bij de herbestemming was het uitgangspunt om de karakteristieke voorgevel, de oude foyer en de kleine zaal op te nemen in een nieuw complex met winkels, horeca en woningen.

De toneeltoren aan de rustige Walstraat is vervangen door een woongebouw dat refereert aan het oude silhouet. De appartementen geven het gebouw een open en vitaal karakter. Het bouwdeel aan de drukke Langestraat is hergebruikt. Hier bevinden zich een café-restaurant en een grote winkelruimte.

In het hart van de locatie heeft de grote zaal plaats gemaakt voor een omsloten theatertuin. Deze buitenruimte biedt plaats aan een terras en een aantal kleine winkels. Doordat de tuin vanuit beide straten te betreden is, is bovendien een nieuwe route ontstaan. Deze verbinding geeft een geweldige impuls aan de ontwikkeling van een veel groter gebied in de binnenstad van Enschede.

details

Project
Herbestemming Twentse Schouwburg
Locatie
Enschede, NL
omvang
10.500 m²
Periode
2008-2012
Opdrachtgever
Van Wijnen Oost B.V.
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel & Kantoren, Cultuur & Openbare gebouwen, Sport, Recreatie & Horeca, Wonen & Zorg
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
René Post
Meer info
bd@dezwartehond.nl