Huis VolkerWessels

Amersfoort, NL

Hoe vormt een architecturale route de beleving van het gebouw?

Amersfoort

VolkerWessels

Het nieuw te bouwen hoofdkantoor van VolkerWessels diende te fungeren als ontmoetingsplek voor een aantal werkbedrijven van het bouwconcern en moest behalve uitnodigend ook herkenbaar zijn. De locatie aan de A28 bood daar volop gelegenheid voor. Daarnaast moest het duurzaam zijn en in zeer korte tijd gebouwd worden.

Een spectaculaire benadering van het gebouw

De trap als verbindend element

Ontmoetingsplekken

Trap en vide als hart van het gebouw

De vide zorgt voor doorzichten en stimuleert ongedwongen ontmoetingen

Huis VolkerWessles heeft een karakteristieke vorm die is afgeleid van het archetypische huis. Het hart van het gebouw wordt gevormd door een majestueuze vide die zich direct bij binnenkomst aandient en doorloopt tot de boardroom op de bovenste etage, van waar men kan genieten van een fraai uitzicht over de oostelijk liggende landerijen.

Door de vide slingert zich een doorgaande, massief houten trap omhoog die de ontmoetingsplekken op elke kantoorverdieping verbindt. De ruimtelijke ingrepen maken het kantoor ook van binnen tot een echt huis, dat kennisuitwisseling vergemakkelijkt en ontmoeting stimuleert.

Huis VolkerWessels

Het hoofdkantoor van bouwconcern VolkerWessels staat prominent aan de A28 op kantorenpark Podium in Amersfoort. Uitgangspunt was om een zeer duurzaam kantoorgebouw te realiseren in zeer korte tijd. Het gebouw diende te fungeren als ontmoetingsplek voor een aantal werkbedrijven van VolkerWessels en moest behalve uitnodigend ook herkenbaar te zijn.

Door een integraal ontwerpproces met opdrachtgever, bouwer, adviseurs en ontwerper te starten werden de taken efficiënt verdeeld en ontstonden slimme oplossingen. Dit heeft geleid tot een bovengemiddeld duurzaam kantoorgebouw met een GPR-score van 8 en een EPC-waarde van 15% onder de wettelijke eis. De gevel is gemaakt van geprefabriceerde verticale baksteenstroken in gemêleerde okerkleur, afgewisseld met verticale glazen banen. De karakteristieke vorm van het gebouw is gebaseerd op het archetypische huis.

Bij binnenkomst toont zich de grote vide die doorloopt tot de boardroom op de bovenste etage. Van hieruit is er een fraai uitzicht over de landerijen. Een doorgaande massief houten trap slingert zich door deze vide omhoog en verbindt de ontmoetingsplekken op elke kantoorverdieping.

details

Project
Huis VolkerWessels
Locatie
Amersfoort, NL
omvang
10.545 m²
Periode
2010-2012
Opdrachtgever
Loostad Vastgoedontwikkeling
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel & Kantoren
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Gerard van Beek
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s