Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk

Assen, NL

Hoeveel tegenstellingen kan een cultuurcomplex oplossen?

Assen

De Nieuwe Kolk

Het programma van het nieuw te bouwen cultuurcentrum De Nieuwe Kolk in Assen was complex: theater, bioscoop, bibliotheek, Biblionet Drenthe, Centrum Beeldende Kunst, diverse commerciële ruimten, horecavoorzieningen, een parkeergarage met 500 plaatsen en 65 appartementen. En de locatie was al even complex: tegenover een groot winkelcentrum, naast een traditionele kleinschalige woonwijk, aan een weelderige tuin en langs een kanaal. Hoe deze puzzel op te lossen?

De Pelinckhof verrijkt Assen met een nieuwe, betekenisvolle openbare ruimte.

De Nieuwe Kolk completeert de reeks van belangrijke publieke voorzieningen aan de centrumring.

‘Een avontuurlijk labyrint, dat erom vraagt ontdekt te worden’

Het gebouwvolume volgt de contouren van de plot. De gevel aan de centrumzijde wijkt terug ter hoogte van de bocht in de Weiersstraat. Door de afstand tussen de centrumringweg en de gevel te vergroten is een nieuw plein, de Pelinckhof gecreëerd. De Nieuwe Kolk krijgt hiermee wederom een adres aan de Vaart en het plein sluit naadloos aan op een sequentie van karakteristieke verblijf- en ontmoetingsplekken in het centrum van Assen.

Binnen takken alle functies op ingenieuze wijze aan op het centrale Cultuurportaal. “Een avontuurlijk labyrint, dat erom vraagt ontdekt te worden”, zo zei de jury van de BNA-prijs voor het beste gebouw van 2013 in de regio Noord/Oost.

Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk

Het voormalige culturele centrum De Kolk in Assen heeft plaatsgemaakt voor een nieuw cultuurcomplex. Om het nieuwe programma van in totaal 48.000 m2 goed te laten passen, werd de locatie aan de Vaart uitgebreid met twee belendende panden en lege percelen aan de Weiersstraat en Alteveerstraat. Hierdoor ontstond een uiterst complexe bouwlocatie: tegenover een grootschalig winkelcomplex, naast een traditionele woonwijk, aan een weelderige tuin en langs een genadeloos recht kanaal. Het nieuwe cultuurcluster legt de verbinding tussen oud en nieuw, tussen grote en kleine schaal en tussen functies in en nabij het nieuwe complex.

De openbare ontvangst- en ontmoetingsruimte begint al buiten, bij de imposante overstek aan de Pelinckhof. De entree leidt de bezoeker naar een binnenplein, het Cultuurportaal, waar alle functies van het complex samenkomen. Door de publieke functies van de afzonderlijke programma’s strategisch te situeren rond dit Cultuurportaal is een indrukwekkende ruimte ontstaan die de gebruikers bovendien de mogelijkheid geeft om programmatische allianties te sluiten. Het vele licht en de ruimtelijke opzet maken zien en gezien worden het leidende thema in de Nieuwe Kolk.

details

Project
Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
Locatie
Assen, NL
omvang
48.560 m²
Periode
2009-2012
Opdrachtgever
Gemeente Assen
Discipline
Architectuur
Programma
Cultuur, Kantoren, mixed-use, Publieke gebouwen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Harry Cock, Gerard van Beek
Partners
Greiner Van Goor Architecten BV
Awards
  • BNA Gebouw van het Jaar
    Regio Noord/Oost
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s