IKC Prins Constantijn

Leeuwarden, NL

Hoe behoud je het geheugen van een wijk?

Leeuwarden

IKC Prins Constantijn

1930

2017

Het bestaande gebouw van de Prins Constantijnschool in Leeuwarden was verouderd en toe aan vernieuwing. Vanuit de gemeente bestond echter de wens om het fraaie oude gebouw uit 1929 niet te slopen. Besloten werd om de bestaande school te verbouwen en uit te breiden met nieuwbouw.

Het karakteristieke oude gebouw blijft behouden voor de wijk

Begane grond

Eerste verdieping

Doorsnede

In het ontwerp van De Zwarte Hond en Studio Nauta zijn oud en nieuw duidelijk herkenbaar, maar ze zijn ook familie van elkaar; de typerende Amsterdamse School-details worden in het nieuwe deel voortgezet in een hedendaagse vorm. Zo is het oude, monumentale pand bewaard gebleven voor de wijk, maar ook voorzien van een nieuwe gelaagdheid.

IKC Prins Constantijn

In dit nieuwe integraal kindcentrum in Leeuwarden komen basisschool Prins Constantijn en kinderdagverblijf Sinne samen onder één dak. Het gebouw, dat De Zwarte Hond ontwierp in samenwerking met Studio Nauta, wordt gebruikt door meer dan 200 kinderen. Bijzonder is dat een monumentaal schoolgebouw uit de jaren twintig van de vorige eeuw is geïntegreerd in het ontwerp. De historische organisatorische principes en typerende Amsterdamse School-details worden in een hedendaagse vorm voortgezet in het nieuwe deel. Zo ontstaat een coherent geheel waarin toch de verschillende bouwfasen leesbaar zijn. Het geheugen van de wijk wordt zo behouden, maar tegelijkertijd ook voorzien van een nieuwe laag.

Het nieuwe gebouw is georganiseerd rondom een aantal leerclusters met ruimten voor samenwerken, spel, concentratie en rust. Het interieur heeft een natuurlijke uitstraling door het gebruik van hout en metselwerk. De oude, gemetselde zuidgevel komt midden in het nieuwe gebouw te staan en vormt het hart van de nieuwe school. Hier komen alle leeftijden onder een groot daklicht en rond een centrale keuken samen. Omdat deze keuken direct aan de hoofdentree is gelegen ontstaat een ontwapenende en huiselijke sfeer.

details

Project
IKC Prins Constantijn
Locatie
Leeuwarden, NL
omvang
2050 m²
Periode
2019-2020
Opdrachtgever
PCBO Leeuwarden
Discipline
Architectuur
Programma
Onderwijs & Onderzoek
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
Jordi Huisman
Partners
Studio Nauta
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s