MFA Noorderhuis

Noordeloos, NL

Hoe ontwerp je een compact gebouw in een dorp?

Noordeloos

Noorderhuis

Noordeloos is een dorp in de Zuid-Hollandse gemeente Giessenlanden. Hier is De Zwarte Hond verkozen voor de bouw van een nieuwe multifunctionele accommodatie: het Noorderhuis. Het Noorderhuis biedt huisvesting aan een school, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een dorpshuis en sportvoorzieningen. Het ontwerpen van het schoolplein en dorpsplein is tevens ook onderdeel van deze opgave. Het compacte gebouw moet zo gesitueerd zijn dat het uitzicht van de nabij gelegen woningen niet wordt belemmerd. De duurzaamheidseis van het gebouw is hoog, het zal een toekomstbestendig en energieneutraal gebouw worden.

Energieneutraal en multifunctioneel

Programma

Begane grond

Eerste verdieping

Om de ruimte maximaal te kunnen benutten, zijn de drie ‘huizen’ als het ware in elkaar geschoven. Voor alle functies is een passende plaats gevonden. De entree is zo ontworpen dat er veel interactie mogelijk is tussen binnen en buiten, bijvoorbeeld op zomerse dagen of bij festiviteiten. Ook binnen is veel interactie mogelijk; met behulp van vouwwanden zijn ruimtes in het dorpshuis naar wens af te sluiten of met elkaar te verbinden. Zo kan de trap in de centrale hal ook dienen als tribune voor de theaterzaal. De ramen en lichthappers zorgen in het hele gebouw voor een overvloed aan natuurlijk licht.

MFA Noorderhuis

Iets ten zuiden van de Lek, de provinciegrens tussen Utrecht en Zuid-Holland, ligt het dorp Noordeloos en zie je achter een bomenrij ook een prachtige houten gevel. Het blijken drie subtiel in elkaar geduwde gebouwen te zijn, die samen het Noorderhuis vormen. Hier zitten school, gymzaal, kinderopvang, peuterspeelzaal, buurthuis, bibliotheek en publieke ruimte samen onder één dak, of liever: drie daken, en energieneutraal bovendien. Door het materiaalgebruik en de hellende daken sluit het gebouw mooi aan bij de rest van het dorp en past het goed in de landelijke omgeving. Aan ene kant van het gebouw is het schoolplein, aan de andere kant het dorpsplein. Beide pleinen bieden uitzicht op het dorp én de polder. Hierdoor kijk je ook vanuit de bestaande straten nog steeds de polder in. Bij het Noorderhuis kan het hele dorp samenkomen, van jong tot oud, binnen en buiten.

Het gebouw is energieneutraal, met een Energie Prestatie Coëfficiënt van 0. Warmtekoudeopslag zorgt voor de verwarming en koeling van het gebouw. Door het slimme compacte ontwerp wordt die energie bovendien efficiënt gebruikt. Een groot deel van het dakoppervlak, 540 vierkante meter, is bedekt met zonnepanelen. De zichtbare daken zijn groen, goed voor de isolatie en waterberging. Het hele pand heeft een uitstekende isolatie. Ook het materiaalgebruik is duurzaam: hout – in het bijzonder de hier gebruikte lariks uit Siberië – is aanmerkelijk minder milieubelastend dan andere bouwmaterialen.

details

Project
MFA Noorderhuis
Locatie
Noordeloos, NL
omvang
2640 m²
Periode
2015-2019
Opdrachtgever
Werkgroep Noorderhuis
Discipline
Architectuur
Programma
Cultuur & Openbare gebouwen, Onderwijs & Onderzoek, Sport, Recreatie & Horeca
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
ScagliolaBrakkee
Meer info
bd@dezwartehond.nl