Kindcentrum Zuiderkroon

Hoogezand, NL

Hoe maak je een groot gebouw passend bij de schaal van een kind?

Hoogezand

Kindcentrum Zuiderkroon

Het Kindcentrum is gebouwd in het kader van het scholenprogramma Midden-Groningen. Het uitgangspunt was om veilige en toekomstbestendige onderwijsvoorzieningen in een gebied te realiseren dat te maken heeft met aardbevingen en krimp. Het Kindcentrum ligt aan de rand van het lommerrijke stadsdorp Woldwijck en sluit aan op het groene karakter van deze omgeving.

School opdelen naar schaal van het kind

Elk gebruiker heeft een eigen plek aan het hart

Hoog geplaatste ramen en een verhoging op het dak zorgen voor daglicht diep in het gebouw

Ring met leerpleinen met lokalen om het hart

Zicht en beleving groen

In het ontwerp staan inclusiviteit en multifunctionaliteit centraal. Kindcentrum De Zuiderkroon verbindt een openbare gefuseerde basisschool met een basisschool voor speciaal onderwijs. Ook is er een kinderdagverblijf inbegrepen. Alle ruimtes worden met een centraal hart verbonden, waar het licht rijkelijk binnenvalt doormiddel van daklichten. De 450 leerlingen krijgen les in hoge, lichte klaslokalen en hebben een eigen keuken voor praktijk onderwijs. Daarnaast hebben ze toegang tot een technieklokaal en twee geschakelde, hypermoderne gymzalen.

Een belangrijke ontwerpopgave was om het grote programma van ca 5.100 m², zodanig op de locatie te modelleren dat het aantrekkelijk en kleiner wordt ervaren. Doordat het bouwvolume vertrapt in de hoogte en verspringt in lengte en breedte, sluit het beter aan op het belevingsniveau van een kind. Hierdoor ontstaan in en om het gebouw allerlei plekken, hoeken en ruimtes waar leerlingen kunnen samenkomen.

Zuiderkroon sluit aan op het groene karakter van de omgeving

De verdiepingen zijn afleesbaar gemaakt. De onderste laag heeft een betonnen afwerking en maakt de structuur afleesbaar. Het geeft Het gebouw daarmee een robuust karakter. De bovenste laag is afgewerkt met handgemaakte tegels die in samenwerking met Koninklijke Tichelaar zijn ontworpen. In de tegels zijn pigmenten van groen en blauw verwerkt. Doordat ze geglazuurd zijn reflecteren ze tevens de lucht en de bomen in de omgeving en levert deze combinatie van verschillende soorten groen een aantrekkelijk beeld in elk weertype.

In het ontwerp van de binnenruimten is ook veel aandacht besteed aan de overgang tussen binnen en buiten. Door middel van grote glazen kozijnen met deuren is er veel contact met buiten. Een pergola vormt de overgang tussen de binnen en buiten zodat het onderwijs ook buiten gegeven kan worden.

Er is veel aandacht besteed aan een hoogwaardige akoestiek en afwerking binnen. Alle binnengevels, de trappen en de plafonds zijn uit materialen met een natuurlijke look en feel gemaakt. Er zijn veel verschillende plekken in het interieur ontworpen die aansluiten bij de schaal van het kind en de functionaliteit. Ruimtes verschillen van laag tot hoog en van smal tot breed.

Situatie

Begane grond

1e verdieping

Kindcentrum Zuiderkroon

In februari 2022 was de eindoplevering van het door De Zwarte Hond ontworpen nieuwe Kindcentrum ‘’De Zuiderkroon’’. In het ontwerp staan inclusiviteit en multifunctionaliteit centraal. De Zuiderkroon verbindt een openbare gefuseerde basisschool met een basisschool voor speciaal onderwijs. Ook is er een kinderdagverblijf inbegrepen. Alle ruimtes worden met een centraal hart verbonden, waar het licht rijkelijk binnenvalt doormiddel van dakramen. Leerlingen krijgen les in hoge, lichte klaslokalen en hebben een eigen keuken voor praktijk onderwijs. Daarnaast hebben ze toegang tot een technieklokaal en twee geschakelde gymzalen. De grote omvang van het gebouw (5.100 m2 ) wordt door de gebruikers als kleinschalig ervaren. Dit komt doordat het bouwvolume is versnippert om aan te sluiten op de schaal van het kind. De gevel is in twee lagen opgedeeld. De onderste laag is afgewerkt met robuust beton. De bovenste laag is afgewerkt met handgemaakte groen-blauwe tegels die in samenwerking met de Koninklijke Tichelaar zijn ontworpen en verwijzen naar de omgeven boomtoppen. In het ontwerp van de binnenruimten is ook de verbinding gezocht met de omgeving. Door middel van grote glazen schuifdeuren wordt de binnenruimte direct met een pergola en de buitenruimte verbonden, zodat zowel binnen- als buitenonderwijs kan worden gegeven.

details

Project
Kindcentrum Zuiderkroon
Locatie
Hoogezand, NL
omvang
5.100 m²
Periode
2020-2021
Opdrachtgever
Gemeente Midden-Groningen
Discipline
Architectuur
Programma
Onderwijs & Onderzoek
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Eva Bloem
Meer info
bd@dezwartehond.nl