Kunnen we onze beleving van watergebieden in de stedelijke publieke ruimte verbeteren?
Het kaderplan in Hamm omvat de wijk Rietzgarten, het Sportcentrum Oost en het westelijke deel van het Kurpark. Deze gebieden dienen als belangrijke binnenstedelijke publieke ruimtes voor recreatie en vrijetijdsbesteding. Met name de groene gebieden rond het sportveld en Kurpark zijn populaire recreatieplekken en knooppunten voor lokale en regionale fietsroutes. In het noorden wordt het plangebied begrensd door het Datteln-Hammkanaal, in het zuiden door de Ostenallee en de overgang naar het stadscentrum wordt gemarkeerd door de Nordring.
4 thema’s – 16 strategieën
Het gebied is verdeeld in drie overkoepelende gebieden met elk hun eigen gebruik, eisen en uiterlijk. De volgende strategieën beschrijven richtlijnen voor maatregelen om hun identiteit te versterken, het architecturale karakter verder te ontwikkelen, unieke kenmerken te benadrukken en interessante overgangen te creëren.
Verschillende gemotoriseerde en niet-gemotoriseerde verkeersgebruikers ontmoeten elkaar in het gebied. Het doel is om conflictpunten te verminderen en veilige oversteekmogelijkheden te creëren voor kwetsbare groepen en bezoekers van de sportfaciliteiten, begraafplaats en het revalidatiecentrum, maar ook om leerlingen een veilige route naar school te garanderen en innovatieve parkeerconcepten te ontwikkelen.
Grote open ruimten in het stadscentrum voor recreatie en vrijetijdsbesteding
Het gebied heeft al een gevarieerde beplanting, maar vereist veerkrachtige oplossingen voor de toekomst. De strategieën zijn erop gericht om de structuur van dit soort publieke ruimtes aan te passen aan de behoeften van belanghebbenden. Ruimtelijk efficiënte punten, assen en gebieden moeten verder worden geoptimaliseerd en de waterbeleving en andere blikvangers moeten beter in de ruimte worden geïntegreerd.
Ook al is er een grote verscheidenheid aan gebruikers voor het gebied, zijn er ondanks de verschillende eisen ook veel gemeenschappelijke belangen. Deze moeten verder worden uitgewerkt om synergetisch gebruik mogelijk te maken. Daarnaast is er een gezamenlijke vraag die alle gebruikers verenigt: het vinden van antwoorden en oplossingen voor de energietransitie.
Masterplan Hamm
Als onderdeel van het stedelijk kaderplan voor de wijk Rietzgarten in Hamm, inclusief Sportcentrum Oost en het westelijke deel van het Kurpark, worden verschillende maatregelen voorgesteld om de stedelijke ruimten en infrastructuur duurzaam te ontwikkelen en op te waarderen. Het doel is om de kwaliteit van de bestaande groene gebieden te behouden en verder te verbeteren, zodat ze hun functie als recreatie- en vrijetijdsgebied beter kunnen vervullen.
Buitengewone uitdagingen, zoals toenemend gebruik en de effecten van klimaatverandering, vereisen een aanpassing van het ontwerp en onderhoud van open ruimten. Hierbij worden verschillende maatregelen geïntegreerd zoals het voorkomen van zware regenval en het bevorderen van klimaatbestendige vegetatie. Een ander aandachtspunt is het verbeteren van de mobiliteitsinfrastructuur om toegankelijkheid te optimaliseren en tegelijkertijd het verkeer in de groene gebieden te verminderen. Door nauw samen te werken met lokale belanghebbenden en het publiek hebben we 16 strategische benaderingen opgesteld, zoals het ontwikkelen van nieuwe gebruiksmogelijkheden, het verbeteren van transportverbindingen en het creëren van synergieën op het gebied van energie en ontwerp van de publieke ruimtes.
Inspraak van het publiek speelde een centrale rol in het planningsproces, zodat we rekening konden houden met hun behoeften en verwachtingen. Het kaderplan geeft richting aan toekomstige beslissingen en maatregelen die kunnen bijdragen aan de lange termijn ontwikkeling van het gebied tot een aantrekkelijke en leefbare buurt.
details
- Project
- Masterplan Hamm
- Locatie
- Hamm, DE
- omvang
- 65 ha
- Periode
- 2022-2024
- Opdrachtgever
- Stadtplanungsamt Hamm
- Discipline
- Stedenbouw
- Programma
- Cultuur, Masterplan, mixed-use, Publieke gebouwen, Wonen
- Status
- In ontwikkeling
- Partners
- Kortemeier Brokmann Landschaftsarchitekten
- Meer info
- bd@dezwartehond.nl