Ostwall-Passage Krefeld

Krefeld, DE

Kan een groot gebouw bijdragen aan een levendige binnenstad?

Krefeld

Ostwall-Passage

Wohnstätte Krefeld kocht acht aaneengesloten percelen op in de binnenstad van Krefeld, met als doel hier een multifunctioneel centrum te realiseren met een mix van kantoren, restaurants, woningen, gezondheidszorg en retail. Samen met Office 03 won De Zwarte Hond in 2014 de prijsvraag voor het ontwerp.

De opdeling in individuele volumes levert maatwerk

Het ensemble van individueel te onderscheiden volumes sluit aan bij de verschillende schalen van de omringende bebouwing en zorgt ervoor dat elke functie een eigen herkenbare plek binnen het geheel krijgt. Verbindend element is de passage die door het complex loopt.

Ostwall-Passage Krefeld

Het multifunctionele centrum in de binnenstad van Krefeld bevat een mix van kantoren, restaurants, woningen, gezondheidszorg en winkels, op een locatie die gekenmerkt wordt door zowel grote blokken als kleinschalige woningbouw. Deze verschillende schalen, in combinatie met een complexe kavel, vroegen om een gedifferentieerde inbreiding.

De Zwarte Hond maakte in samenwerking met Office 03 een ensemble van individueel te onderscheiden volumes die zich toch presenteren als een eenheid. Deze diversiteit verbindt de verschillende schalen van de omringende bebouwing en zorgt ervoor dat elke functie een eigen, herkenbare plek binnen het geheel krijgt. Een door het complex heen lopende passage zorgt voor overzicht, lucht en ruimtelijkheid.

Doordat het complex is opgedeeld in individuele volumes kon maatwerk worden geleverd. Door volumes ten opzichte van elkaar te verschuiven ontstond aan de Ostwall een brede, twee verdiepingen hoge entree naar de passage. Aan de Neuer Linner Straße werd met een vijf verdiepingen hoog volume een stevige hoek gemaakt. Aan de Petersstraße creëren de terugliggende blokken ruimte voor terrassen.

details

Project
Ostwall-Passage Krefeld
Locatie
Krefeld, DE
omvang
5.000 m²
Periode
2014-2023
Opdrachtgever
Wohnstätte Krefeld AG
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel, Kantoren, Wonen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Viola Epler, Annika Feuss
Partners
office 03
Meer info
bd@dezwartehond.nl