Stadshart Stadshagen

Zwolle, NL

Hoe maak je een nieuw stadshart?

Zwolle

Stadshagen

Stadshagen is de grootste wijk van Zwolle, die op korte termijn zal doorgroeien tot 30.000 inwoners. Dat vroeg om een uitbreiding van het bestaande winkelcentrum. De Zwarte Hond ontwierp een nieuw complex, de ‘Stadsmaker’, met woningbouw, kantoren, detailhandel, horeca en maatschappelijke voorzieningen.

Programma

Vitale winkelruimte

Hoogteaccenten

Daktuinen

Het project reageert op de verschillende soorten stedenbouwkundige ruimten waar het aan grenst: een winkelallee in het oosten, een parklaan in het westen en een singel in het noorden.

Het stadshart wordt een hoogstedelijk centrumgebied waar ontmoeten centraal staat

Plankaart

Vitale winkelruimte

De Stadsmaker bestaat uit verschillende gebouwdelen op een onderbouw met daarin een supermarkt. Op het dak van de supermarkt wordt een weelderige daktuin aangelegd en tussen de nieuwbouw en het bestaande winkelcentrum ontstaat een levendige winkelallee. Een Stadsfoyer aan een nieuw plein vormt het brandpunt van verschillende looproutes. Zo krijgt het project een diversiteit aan plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Een subtiel spel met horizontalen en verticalen breekt de maat van de grote vlakken

1. Metselwerk: negge 290 mm

2. Prefab beton: geschuurd + gepolijst, met natuurlijke kleurtoeslag

3. Rollaag: steenstrips ingestort op prefab element

4. Hekwerk: gepoedercoat staal, spijlen onder een hoek

5. Aluminium kozijnen: geanodiseerd in kleur C33

Begane grond

1e verdieping

Stadshart Stadshagen

Met bijna een vijfde van de Zwolse bevolking en een eigen treinstation komt Stadshagen qua grootte in de buurt van een gemeente als Meppel. Dat vraagt om een levendig hart. Het uitbreidingsplan voor winkelcentrum Stadshagen omvat wonen, werken, detailhandel, horeca en maatschappelijke voorzieningen. Een extra supermarkt en nieuwe winkels vergroten de diversiteit. Een uiteenlopend woningaanbod, waaronder sociale woningbouw en zorgunits, maakt het centrum inclusief. Een sterke maatschappelijke invulling – met een Stadsfoyer aan een nieuw gevormd plein, een kinderdagverblijf en een grote, voor iedereen toegankelijke daktuin – zorgt ervoor dat je in dit centrumgebied niet alleen boodschappen doet, maar er ook graag verblijft, mensen ontmoet en inspiratie vindt.

Het nieuwe complex, de ‘Stadsmaker’, bestaat uit verschillende gebouwdelen op een onderbouw met daarin de supermarkt. Tussen de nieuwbouw en het bestaande winkelcentrum ontstaat een levendige winkelallee. De weelderige daktuin op de onderbouw voegt een onverwachte en intieme ontmoetingsplek toe. In de bovenbouw zorgt een subtiel spel met horizontalen en verticalen ervoor dat grote vlakken gebroken worden en relaties ontstaan met de omliggende bebouwing.

details

Project
Stadshart Stadshagen
Locatie
Zwolle, NL
omvang
53.000 m²
Periode
2018
Opdrachtgever
Gemeente Zwolle
Discipline
Architectuur, Stedenbouw
Programma
Commercieel, Corporaties, mixed-use, Wonen
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
renders: Plomp
Meer info
bd@dezwartehond.nl