Transformatie Rode Weeshuisstraat

Groningen, NL

Hoe houden we de binnenstad economisch gezond?

Groningen

Mercado

Sinds de Wederopbouw was de Rode Weeshuisstraat in Groningen een bevoorradingsstraat voor het naastgelegen V&D-complex. Met het faillissement van de winkelketen ontstond de kans om de straat opnieuw uit te vinden.

Samen met vastgoedontwikkelaars MWPO en Beauvast, de gemeente Groningen en Loer Architecten (als co-ontwerper van het Mercado-pand), werkt De Zwarte Hond aan de transformatie van de Rode Weeshuisstraat tot een levendig onderdeel van het stadshart. Waar vroeger de binnenstad ophield bij de noordwand van de Grote Markt, vormt het gebied straks een nieuwe schakel tussen verschillende routes in de stad.

De Zwarte Hond tekende voor drie projecten die gezamenlijk zorgen voor een revitalisatie van de publieke ruimte en die zullen helpen om van de Rode Weeshuisstraat een bruisende nieuwe hotspot te maken.

Het voormalige distributiepand van de V&D werd getransformeerd tot woongebouw met 24 compacte, luxe appartementen op een plint met winkelruimte. Het werd in 2020 opgeleverd. De voormalige V&D zal worden verbouwd tot een bedrijfsverzamelgebouw. Tot slot maakte de architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten een ontwerp voor een nieuwe markthal met appartementen. In december 2020 is daarvoor de eerste paal geslagen.

Als het aan De Zwarte Hond ligt, wordt de Rode Weeshuisstraat een bruisende nieuwe hotspot

De voormalige V&D wordt verbouwd tot een bedrijfsverzamelgebouw, het Groot Handelshuis.

Het voormalige distributiepand van de V&D is getransformeerd tot The Warehouse.

Mercado brengt licht, lucht en dynamiek in de straat en voegt zelfs een nieuw plein toe

Mercado wordt een monumentale overdekte markt met luxe appartementen erboven.

Transformatie Rode Weeshuisstraat

In de Tweede Wereldoorlog werd de noordwand van de Grote Markt verwoest. Tijdens de wederopbouw in de jaren 50 kwamen er grote panden te staan, die het optimisme van destijds uitstraalden. Vroom & Dreesmann opende hier een groot, modern warenhuis van vijf verdiepingen. In de loop der jaren groeide het V&D-complex uit tot een verzameling van gebouwen, waarbij de Rode Weeshuisstraat primair functioneerde als bevoorradingsstraat. Het faillissement van de warenhuisketen betekende het einde van een tijdperk. En het wijst op een verschuiving in onze stadscentra: auto’s en warenhuizen maken plaats voor beleving en kwaliteit, met aantrekkelijke voetgangersgebieden en speciaalzaken. Samen met vastgoedontwikkelaars MWPO en Beauvast is De Zwarte Hond bezig de Rode Weeshuisstraat te revitaliseren. De voormalige V&D wordt verbouwd tot een bedrijfsverzamelgebouw, het Groot Handelshuis. Het voormalige distributiepand van de V&D is in 2020 getransformeerd tot The Warehouse, een appartementengebouw met een winkelruimte eronder. Daar tegenover komt de nieuwbouw van Mercado, een monumentale overdekte markt met luxe appartementen erboven, naar een ontwerp van de architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten.

details

Project
Transformatie Rode Weeshuisstraat
Locatie
Groningen, NL
omvang
25.531 m²
Periode
2018
Opdrachtgever
Eigen initiatief
Discipline
Architectuur, Stedenbouw
Programma
Commercieel & Kantoren, Wonen & Zorg
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
Colordot, Kaasnrijst, De Zwarte Hond, Ronald Zijlstra Fotografie
Meer info
bd@dezwartehond.nl