Stöcken 17

Solingen, DE

Hoe kunnen we de revitalisering van een industrieterrein zo flexibel mogelijk maken?

Solingen

Stöcken 17

Een 6,5 hectare groot voormalig fabrieksterrein in de Duitse stad Solingen ligt centraal in een ontwikkelingsgebied met veel commerciële potentie. Solingen schreef een stedenbouwkundige wedstrijd uit om het grotendeels braakliggende terrein te revitaliseren. Het doel is, zoals de burgemeester het zegt, om ‘een bedrijventerrein van de toekomst’ te realiseren.

Het winnende ontwerp van De Zwarte Hond zet maximaal in op flexibiliteit. Het gebied is ontworpen voor divers gebruik. Het plan biedt niet alleen ontwikkelingsmogelijkheden voor kleine bedrijvigheid, maar creëert ook ruimte voor een aantal grote bedrijven. Om eventuele groei of krimp grondstof-neutraal op te vangen zal er modulair en circulair worden gebouwd.

De bedrijven liggen rondom een centraal hart: de plek waar men elkaar treft

Masterplan

Ontmoetingsplaatsen

Bouwvelden en bouwpercelen

Programmamatrix

Stöcken 17

Het voormalige fabrieksterrein van landbouwmachinefabrikant Rasspe is het grootste terrein met commerciële potentie van de stad Solingen. Vanwege de centrale ligging in een ontwikkelingsgebied van bijna 400 ondernemingen, instellingen en onderzoeksinstituten gespecialiseerd op het gebied van post-fossiele en digitale economie, heeft het 6,5 hectare grote terrein een enorme potentie. Solingen schreef een stedenbouwkundige wedstrijd uit om het braakliggende terrein te revitaliseren. De Zwarte Hond overtuigde de jury met een modulair, circulair en flexibel concept, dat soepel inspeelt op de snelle veranderingen in de nieuwe digitale economie.

De stedenbouwkundige herstructurering gaat gepaard met een grootscheepse bodemsanering die het stadsbestuur van Solingen samen met het Verband für Flächenrecycling und Altlastensanierung heeft opgestart. Het voormalige monumentale kantoorgebouw blijft gespaard, en vormt het toekomstige adres van het nieuwe bedrijventerrein. Een onmiskenbaar visitekaartje.

In het plan voor Stöcken 17 worden bedrijfsactiviteiten niet als statisch gegeven gezien. Daarom zijn de verschillende locaties in het gebied ontworpen voor divers gebruik. Omdat het bedrijventerrein van de toekomst ook een leefruimte is, zijn de bedrijven gesitueerd rondom een centraal hart waar personeel en stadsbewoners elkaar kunnen treffen.

details

Project
Stöcken 17
Locatie
Solingen, DE
omvang
6.5 ha
Periode
2017
Opdrachtgever
Wirtschaftsförderung Solingen GmbH & Co. KG / Stadt Solingen
Discipline
Stedenbouw
Programma
Commercieel & Kantoren, Masterplannen & Openbare ruimte, Sport, Recreatie & Horeca
Status
Visie
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s