Berufschulcampus Bremen Blumenthal

Bremen, DE

Hoe kan een scholencampus een stadsdeel helpen ontwikkelen?

Bremen

Berufschulcampus Bremen Blumenthal

Bremen wil het terrein van de voormalige Bremer Woll-Kämmerei (BWK) in het noordelijke stadsdeel Blumenthal transformeren tot een vakschoolcampus met vijf verschillende scholen. Het gebied moet zich commercieel gaan ontwikkelen en ook plaats bieden aan ambachten en kleinschalige handel.

Uitbreidingsconcept

Verweving met omgeving

Ontwikkelstappen

Gebruiksmogelijkheden

De historische panden krijgen een nieuw, betekenisvol gebruik

Het winnende prijsvraagontwerp van De Zwarte Hond integreert de vakscholen met de bedrijven in de nabije omgeving, de aangrenzende wijken en de rest van de stad. Beeldbepalende panden, zoals het voormalige sorteergebouw, blijven behouden. Een nieuw pad naar station Blumenthal versterkt de verbinding met de stad.

Berufschulcampus Bremen Blumenthal

In de Noord-Duitse stad Bremen wordt het terrein van de voormalige Bremer Woll-Kämmerei getransformeerd tot een nieuwe campus. De campus biedt plek aan 4.000 studenten en 300 docenten op in totaal vijf vakscholen. Op het terrein komen ook bedrijven die aansluiten op de opleidingen.

Voor drie scholen komen er nieuwe gebouwen, twee worden een combinatie van oud en nieuw. Beeldbepalende oude panden blijven behouden. Diverse eigenschappen van de oudbouw komen terug in de nieuwbouw, zoals de grootte van de vensters en de vorm van de gebouwen. Maar contrast is er ook: de bakstenen gevels van de historische panden komen straks naast de houten gevels van de nieuwbouw te staan.

Een nieuw pad tussen de campus en station Blumenthal verbetert de verbinding met de rest van de stad. Lopend vanaf het station heb je goed zicht op de oude fabriekspanden die het aanzicht van de campus bepalen. Langs het pad komt een parkeergarage in een schuin oplopend gebouw. Zo ontstaat een tribune waar studenten en bewoners elkaar kunnen ontmoeten; in de zomer kan het tribunedak worden gebruikt als een openluchtbioscoop.

details

Project
Berufschulcampus Bremen Blumenthal
Locatie
Bremen, DE
omvang
8 ha
Periode
2019
Opdrachtgever
Freie Stadt Bremen
Discipline
Stedenbouw
Programma
Masterplan, Onderwijs
Status
Visie
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s