The Cube

Amsterdam, NL

Stedenbouw als inspiratie voor een chic detail?

Amsterdam

The Cube

Op het voormalige Shell-terrein in Amsterdam-Noord wordt de nieuwe wijk Overhoeks gerealiseerd. Het stedenbouwkundige plan is van de hand van Geurst & Schulze Architecten en wordt gekarakteriseerd door een hoge dichtheid (150 tot 200 woningen per ha), gecombineerd met veel groen. In opdracht van Amvest maakte De Zwarte Hond het ontwerp voor The Cube, een van de nieuwe woongebouwen.

In 2009 werd het eerste nieuwe woongebouw opgeleverd. Naar verwachting is de transformatie van de wijk in 2026 voltooid.

Locatie

Stedenbouwkundig grid

Stedenbouwkundig grid

Relatie met het park

Relatie met Hammarbystraat

Daklandschap

Volume

Gevelindeling

Geveldetails

Gebruik van travertin geeft het project een luxe uitstraling.

The Cube is gebouwd met luxe materialen en biedt zijn bewoners een optimaal uitzicht

Door het gebouw op te trekken uit vier schijven, die elk weer uit vier blokken bestaan, en deze te laten verspringen en variëren in hoogte, ontstaat een afwisselend volume met tal van verbijzonderingen. De luxe materialen, fraaie uitzichten en speelse ritmering van de gevels zorgen voor verdere verfijning.

The Cube

In Amsterdam Noord, op het voormalige Shell-terrein, verrijst de nieuwe wijk Overhoeks. Een nieuw stukje Amsterdam, met wonen, werken, restaurants en andere voorzieningen. Er is sprake van hoge dichtheid en veel groen. Middenin het plan, aan de centraal gelegen groene ruimte, ligt The Cube Dit woongebouw van 11.000 m2 groot is opgetrokken uit luxe materialen en heeft veel lichtinval en een optimaal uitzicht.

Door de slimme opzet heeft het complex een gunstige verhouding wat betreft gevel- en vloeroppervlak. Het bestaat uit vier getrapte schijven, opgebouwd uit blokken met een stramienmaat van 8,1 m, die onderling verspringen. Het hoogste volume bevindt zich op de zichtas naar het IJ en geeft het gebouw meteen een duidelijk adres. Deze opzet geeft lucht aan het grote gebouw, waardoor het zich elegant voegt in zijn omgeving. Die elegantie wordt versterkt doordat elke schijf zijn eigen venster-raster heeft. Ook de diepte van de neggen verschilt per schijf. De bewoners betreden het gebouw via een groen entreegebied, dat doorgetrokken wordt naar het lichte atrium van waar alle woningen worden ontsloten.

details

Project
The Cube
Locatie
Amsterdam, NL
omvang
13.500 m²
Periode
2017
Opdrachtgever
Amvest
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen & Zorg
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
plomp
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s