MO*TOWN track 8 – Kavel O Sloterdijk

Amsterdam, NL

Is het goed wonen in een kantoorwijk?

Amsterdam

Mo*town Track 8

© Stadsarchief Amsterdam / Kransberg, Doriann

Sloterdijk is een van de deelgebieden van Haven-Stad, het gebied ten westen en noordwesten van het centrum van Amsterdam, waar de gemeente een nieuwe wijk met 40.000 tot 70.000 woningen en 45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen wil realiseren. Daarmee zal Sloterdijk in de komende jaren veranderen van een zakelijk district in een volwaardige nieuwe stadswijk met een grote mix aan functies.

Voor een kavel bij Station Sloterdijk maakte De Zwarte Hond het schetsontwerp voor Track 8, een woningbouwproject met 82 woningen en 1.000 m2 aan voorzieningen.

Track 8 is ontworpen vanuit het gedachtengoed People attract People. Vorm en organisatie van het gebouw zorgen ervoor dat mensen elkaar zien en tegenkomen, dat mooie zichtlijnen ontstaan, zowel binnen het project als naar de omgeving.

hoogstedelijk

Nederland wordt verrijkt met nieuwe hoogstedelijke milieus die wij alleen nog maar uit het buitenland kennen. Soms met hoge torens, maar vaker nog in grootstedelijke blokken van een laag of acht. Met een keur aan voorzieningen, fijne groene straten en pleinen en goede verbindingen naar elders.

Het nieuwe Sloterdijk is een voorbeeld van een dergelijk milieu. Het krijgt een hoge dichtheid en een hoge mix aan functies. De bereikbaarheid is uitmuntend en de nabijheid van het centrum van Amsterdam zorgt ervoor dat de wijk kan profiteren van de daar reeds aanwezige voorzieningen en kritische massa.

Passend binnen de ambitie van de gemeente om van Haven-Stad een duurzame, toekomstbestendige stadswijk te maken, wordt in dit plan gebruik gemaakt van hergebruikte en gerecyclede materialen. Bovendien wordt er ontworpen met aandacht voor biodiversiteit en ecologie. Groen en water zijn een integraal onderdeel van het plan.

MO*TOWN track 8 – Kavel O Sloterdijk

Sloterdijk is een relatief jonge wijk die de komende jaren zal veranderen van een zakelijk district in een volwaardige nieuwe stadswijk met een grote mix aan functies. Het stedenbouwkundig plan van de gemeente Amsterdam is spannend, ambitieus en van hoge kwaliteit. Sloterdijk wordt een bruisende wijk met internationale allure die past in Amsterdam.

Rondom station Sloterdijk worden kantoren getransformeerd tot woningen en komen verschillende kavels beschikbaar voor woningbouw. Op een van die kavels, ‘kavel O’, maakte De Zwarte Hond het schetsontwerp voor Track 8, een woningbouwproject met 82 woningen en 1.000 m2 aan voorzieningen.

Het project zet in op medeopdrachtgeverschap. Zo kunnen bewoners hun eigen stempel op het gebouw drukken en ontstaat een sterke verbondenheid, nog voordat het project is opgeleverd. De vorm van het gebouw, de gemeenschappelijke tuinen en de buitenruimtes zorgen ervoor dat je elkaar tegenkomt en er wilt verblijven. De aansluiting op het maaiveld en de invulling van de plint is zodanig vormgegeven dat er interactie ontstaat. Onder het gebouw komt een kelder met ruimte voor 30 deelauto’s.

details

Project
MO*TOWN track 8 – Kavel O Sloterdijk
Locatie
Amsterdam, NL
omvang
11.000 m²
Periode
2018
Opdrachtgever
BPD & Era Contour
Discipline
Architectuur
Programma
Sport, Recreatie & Horeca, Wonen & Zorg
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
plomp
Meer info
bd@dezwartehond.nl