MO*town Track 8

Amsterdam, NL

Is het goed wonen in een kantoorwijk?

Amsterdam

Mo*town Track 8

© Stadsarchief Amsterdam / Kransberg, Doriann

Sloterdijk is een van de deelgebieden van Haven-Stad, ten westen en noordwesten van het centrum van Amsterdam, waar een nieuwe wijk met 40.000 tot 70.000 woningen en 45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen wordt gerealiseerd. Sloterdijk zal de komende jaren veranderen van een zakelijk district in een volwaardige nieuwe stadswijk met een grote mix aan functies.

Voor ‘kavel O’ bij Station Sloterdijk maakte De Zwarte Hond in opdracht van BPD & Era Contour het ontwerp voor MO*town Track 8, een woningbouwproject met 82 woningen en 1.000 m2 aan openbare voorzieningen in de plint zoals winkels en horeca. MO*town Track 8 is zorgvuldig ingepast in zijn omgeving en op het maaiveld. De getrapte gevel en zwarte kleur van het gebouw zijn afgestemd op de hoogteverschillen en kleuren van de gebouwen rondom station Sloterdijk.

MO*town Track 8 is ontworpen vanuit het gedachtengoed People attract People. De vorm en organisatie van het gebouw zorgen voor mooie zichtlijnen – binnen het project als naar de omgeving – en dat mensen elkaar ontmoeten. Via de open stalen bruggen staan alle verdiepingen en gemeenschappelijke ruimtes met elkaar in verbinding.

hoogstedelijk

Nederland wordt verrijkt met nieuwe hoogstedelijke milieus die wij alleen nog maar uit het buitenland kennen. Soms met hoge torens, maar vaker nog in grootstedelijke blokken van een laag of acht. Met een keur aan voorzieningen, fijne groene straten en pleinen en goede verbindingen naar elders.

Het nieuwe Sloterdijk is een voorbeeld van een dergelijk milieu. Het krijgt een hoge dichtheid en een hoge mix aan functies. De bereikbaarheid is uitmuntend en de nabijheid van het centrum van Amsterdam zorgt ervoor dat de wijk kan profiteren van de daar reeds aanwezige voorzieningen en kritische massa.

Duurzaamheid

Passend binnen de ambitie van de gemeente om van Haven-Stad een duurzame, toekomstbestendige stadswijk te maken, wordt in dit plan gebruik gemaakt van hergebruikte en gerecyclede materialen. Bovendien is er ontworpen met aandacht voor biodiversiteit en ecologie. Groen en water zijn een integraal onderdeel van MO*town Track 8 in de vorm van gemeenschappelijke tuinen en groene buitenruimtes.

MO*town Track 8

Sloterdijk is een relatief jonge wijk die de komende jaren verandert van een zakelijk district in een bruisende wijk met internationale allure passend bij Amsterdam. Rondom station Sloterdijk worden kantoren getransformeerd tot woningen en komen kavels beschikbaar voor woningbouw. Op ‘kavel O’ maakte De Zwarte Hond het ontwerp voor MO*town Track 8, een woningbouwproject met 82 woningen en een levindige plint met winkels en horeca.

Het gebouw heeft een robuuste uitstraling en is zorgvuldig ingepast in zijn omgeving. De getrapte gevel en zwarte kleur zijn afgestemd op de hoogteverschillen en kleuren van de gebouwen rondom station Sloterdijk. Er is veel aandacht voor biodiversiteit en ecologie, waarbij groen en water integraal onderdeel zijn van het project. Onder het gebouw komt een kelder met ruimte voor 30 deelauto’s.

MO*town Track 8 zet in op medeopdrachtgeverschap. Bewoners drukken hun eigen stempel op het gebouw door mee te denken over de grootte en indeling van de appartementen. Zo ontstaat buurtschap, nog voordat het project is opgeleverd. Tevens is het gebouw ontworpen vanuit de gedachte People attract People. De vorm van het gebouw, de stalen bruggen en de gemeenschappelijke tuinen zorgen ervoor dat je elkaar tegenkomt en er wilt verblijven. Ook de aansluiting op het maaiveld en de invulling van de plint is zodanig vormgegeven dat er interactie ontstaat.

details

Project
MO*town Track 8
Locatie
Amsterdam, NL
omvang
11.000 m²
Periode
2018
Opdrachtgever
BPD & Era Contour
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel, Wonen
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
plomp
Meer info
bd@dezwartehond.nl