Tilburg Zwijsen

Tilburg, NL

Hoe herstel je een stad?

Tilburg

Zwijsen

De Spoorzone is een gebied dat het grootste deel van onze geschiedenis ontoegankelijk is geweest voor de inwoners van Tilburg, maar nu een transformatie doormaakt. Een van de locaties die nog op ontwikkeling wacht is Zwijsen II. Door de directe ligging aan het station is het een gewilde plek om te wonen, werken en verblijven.

Stroom van mensen

Functies in de plint

Schematische programmaverdeling

Parkeergarage als geluidsbuffer

De gesloten enclave uit het verleden wordt onderdeel van de stad

Het ritme van de alzijdige, robuuste blokken uit de rest van de Spoorzone zetten we in ons plan door op deze locatie. Alle blokken hebben portiekontsluitingen waardoor ze geen duidelijke voor- en achterkanten hebben. Aan de zijde van de Burgemeester Brokxlaan zijn de blokken uitgelijnd waardoor ze een duidelijke wand vormen aan de belangrijke verkeersweg.

Tilburg Zwijsen

De Spoorzone van Tilburg is bezig te transformeren van een gesloten enclave naar een inclusief stuk stad, toegankelijk voor iedereen. Dat geldt ook voor de locatie Zwijsen II, direct grenzend aan het station, waar zich jarenlang een werkplaats van de NS bevond en waar ook de uitgeverij Zwijsen was gevestigd. In opdracht van ontwikkelaars Trebbe en Van Wijnen werkt De Zwarte Hond aan een plan om Zwijsen II te maken tot een plek om te wonen, werken, overnachten en verblijven. Het is een volgende stap in de ontwikkeling van de aantrekkelijke Spoorzone. Qua maat, karakteristiek en positionering van de bebouwing sluit het plan aan op wat er in de oost-westrichting in de Spoorzone gebeurt. De grootschaligheid en robuuste volumes van de aanwezige industriële hallen worden vertaald naar de nieuwe gebouwen. Ingenieurslogica is daarbij een belangrijk uitgangspuntpunt: heldere structuren met goed gekozen stramienmaten zorgen voor veel flexibiliteit. Door vervolgens de gebouwen nauwkeurig te positioneren ontstaat een dwaalmilieu met afwisselende plekken. Hiermee wordt de gesloten enclave uit het verleden een onderdeel van de stad.

details

Project
Tilburg Zwijsen
Locatie
Tilburg, NL
omvang
35.000 m²
Periode
2019
Opdrachtgever
Trebbe Bouw B.V.
Discipline
Architectuur, Stedenbouw
Programma
Sport, Recreatie & Horeca, Wonen & Zorg
Status
In ontwikkeling
Meer info
bd@dezwartehond.nl