Rotterdam in 2060

In opdracht van Rotterdams Weerwoord doet De Zwarte Hond ontwerpend onderzoek naar hoe Rotterdam zich in 2060 kan hebben aangepast aan het veranderde klimaat en de verhoogde zeespiegel. In samenwerking met Strootman Landschapsarchitecten werken we een scenario uit waarin de stad zich als collectief inzet voor het voorkomen van de gevolgen van klimaatverandering, door de problemen bij de bron aan te pakken.

Onder de titel ‘Flatten the Curve’ laat het project zien dat als we nú onze economie en maatschappij ombuigen naar een duurzame maatschappij, de stad daarmee een voorbeeld voor de wereld wordt, de klimaatverandering kan afvlakken en de leefkwaliteit van de inwoners kan vergroten. Vier gebieden met een andere ondergrond en achtergrond hebben daarin elk hun eigen rol en worden in panorama’s uitgewerkt.

‘Flatten the Curve’ is onderdeel van de tentoonstelling Meteopolis, waarin vier teams elk een verschillend scenario voor 2060 uitwerken. Deze tentoonstelling is te zien tijdens de IABR-2020 en zal op 14 januari openen in de Keilezaal in Rotterdam. Een voorproefje zal alvast gepresenteerd worden tijdens het (online) Stadmakerscongres, op 10 december.

Het verhaal van De Zwarte Hond zal vanaf januari ook te zien op een speciale website van Rotterdams Weerwoord. Ook zullen er vanuit onder andere Vers Beton diverse publicaties aan worden gewijd en zullen de resultaten worden besproken in enkele lezingen.

Render: elephant.studio