Stadmakerscongres: denkruimte voor stadmaken

Op maandag 14 februari, is het Stadmakercongres van start gegaan. Hét congres in Rotterdam waar plaats is voor dialoog over stadmaken, in en over een stad die zich in hoog tempo ontwikkelt. De editie van dit jaar bestaat uit een online programma en een aantal stadstours. Deze editie staat in het teken van vertragen en versnellen: waar juist versnelling op de urgente opgaven zoals de woningbouwproductie en de energietransitie geboden is, moeten we juist vertragen om hier samen aan te kunnen blijven werken.

Tijdens de tour ‘Cultuur en Campus’ en de tour ‘Hillesluis’ waar De Zwarte Hond gisteren aan deelnam werden de hoge ambities opnieuw duidelijk. Met de Cultuur&Campus aan het Charloisse Hoofd heeft de gemeente de volgende stap gezet in de (culturele) ontwikkeling van Rotterdam Zuid. De doelstellingen zijn ambitieus en de mogelijkheden voor Zuid zijn groot. In navolging van Theater Zuidplein zal dit de volgende hotspot moeten worden voor een meer inclusieve stad. De gemeente staat nu voor de grote uitdaging om alles wat nu al in de wijken op Zuid leeft op te halen en om onderdelen daarvan een plek te geven op deze locatie.

Tijdens ‘Hillesluis’ tour stond de omgeving centraal van de winkelstraat Boulevard Zuid, die dwars door de wijken Bloemhof, Vreeswijk en Afrikaanderwijk loopt. Wat ooit een gerenomeerde winkelstraat was, is nu een straat die verbetering en aandacht behoeft. Alliantie Hand in Hand schuift de oplossing naar voren: het stimuleren van goed ondernemerschap en het aantrekkelijker en diverser maken van woningen is van groot belang. Je kunt stellen dat het verbeteren van de leefomgeving alleen door samenwerking  een succes kan worden. Samen met bewoners, ondernemers, pandeigenaren, studenten, kunstenaars. Om zo te zorgen dat er een gezonde en gemengde wijk onstaat. Want wijken die een gemengde sociale samenstelling hebben zijn essentieel voor een stad om als inclusieve emancipatiemachine te functioneren. En dat is weer cruciaal voor een stad; om vitaal te zijn en te blijven.

Afbeelding: Fred Ernst