Theater Zuidplein

Rotterdam, NL

Kan een theater een sociale functie vervullen in een weerbarstige omgeving?

Rotterdam

Theater Zuidplein

Theater Zuidplein maakt onderdeel uit van de gebiedsbrede PPS-ontwikkeling Hart van Zuid, rondom het Zuidplein en evenementencentrum Ahoy. Rotterdam-Zuid krijgt hier eindelijk een uitnodigende plek om te verblijven, te recreëren, te wonen, te winkelen en van cultuur te genieten. En het maaiveld wordt weer het domein van de voetganger.

De nieuwbouw vervangt het verouderde, uit 1953 stammende theater. De opdracht was om er echt een laagdrempelig gebouw van te maken waar buurtbewoners elkaar treffen, kennis opdoen en ervaringen delen.

inclusiviteit

Theater Zuidplein wil een thuisbasis zijn voor de mensen in de wijk – een wijk die vaak is bestempeld als ‘probleemwijk’. Cultureel-maatschappelijke thema’s bepalen het theateraanbod. De bibliotheek richt zich met nadruk op de plaatselijke jeugd, voor wie ook een flink aantal studieplekken beschikbaar is. Het theater werkt samen met keukens uit de Afrikaanderwijk en een mbo-opleiding voor koken en hospitality. Zo is het gebouw nauw verweven met de samenleving. Het is een plek voor recreatie en educatie, een emancipatiemachine, die de stad vitaal houdt en waar iedereen welkom is.

De bijzondere afwerking geeft de bakstenen gevel diepte en detail

Theater Zuidplein is een helder, compact volume van circa 12.500 m2. De semi-transparante voile-gevel bij de entree zorgt overdag voor een bijzonder lichtspel in het interieur en ’s avonds voor een feestelijke en uitnodigende uitstraling.

Het hart van het gebouw is de hoge ontvangsthal. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met deze hal, waar dan ook van alles is te ontdekken en te doen. Dieper in het gebouw liggen de twee theaterzalen.

Het gebouw kan voor elk evenement worden aangepast, bijvoorbeeld door bepaalde functies aan de ontvangsthal, zoals de bibliotheek of het podium, af te sluiten. Het nieuwe Annie M. G. Schmidtplein voor het pand fungeert als verlengstuk van de ontvangsthal. Hiermee kan Theater Zuidplein zich nog sterker profileren in de wijk.

Het gebouw werd in september 2020 in gebruik genomen met een openingsweekend vol muziek, theater en dans.

De betrokkenheid tussen theater en buurtbewoners is groot.

Theater Zuidplein

Theater Zuidplein is de nieuwe culturele hotspot van Rotterdam-Zuid. Naast twee theaterzalen en een café-restaurant huisvest het ook een vestiging van Bibliotheek Rotterdam. Theater Zuidplein maakt deel uit van de gebiedsbrede PPS-ontwikkeling Hart van Zuid, rondom het Zuidplein en evenementencentrum Ahoy. Hierbij wordt de Gooilandsingel getransformeerd tot een 750 meter lange, groene en autoluwe boulevard en ontstaat een uitnodigende plek om te verblijven, te recreëren, te wonen, te winkelen en van cultuur te genieten.

Een grote verdienste van het ontwerp is de wijze waarop aan alle geluidseisen is voldaan. Hier kunnen tegelijkertijd een popconcert en een voorleesavond plaatsvinden, zonder dat ze elkaar storen en zonder dat de omwonenden overlast ervaren. Zo kan deze culturele voorziening middenin de stad staan, precies waar zij thuishoort.

De entreegevel is voorzien van een semi-transparante aluminium voile die overdag voor een bijzonder lichtspel in het interieur zorgt en ’s avonds voor een feestelijke lichtuitstraling. De hoge ontvangsthal vormt het hart van het pand en functioneert als een huiskamer voor Rotterdam-Zuid. De grote zaal biedt plaats aan 600 bezoekers.

details

Project
Theater Zuidplein
Locatie
Rotterdam, NL
omvang
12.500 m²
Periode
2015-2021
Opdrachtgever
Hart van Zuid (Ballast Nedam/Heijmans) / Gemeente Rotterdam
Discipline
Architectuur
Programma
Cultuur, Publieke gebouwen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Scagliola Brakkee, Sanne Delcroix, Nathan Reinds
Partners
BURO M2R, Studio RAP, Aldowa, Arup, dGmR, Theateradvies bv, Zonneveld
Awards
 • Nominatie German Design Awards
  Excellent Architecture
 • Global Architecture & Design Awards
  Cultural (built)
 • BNA Beste Gebouw van het Jaar
  Leefbaarheid & Sociale Cohesie
 • ICONIC Award 2021
  Innovative Architecture
 • Finalist Rotterdam Architectuurprijs
 • Nominatie ArchDaily Building of the Year
  Cultural Architecture
Meer info
bd@dezwartehond.nl