De Zwarte Hond & Arcadis geselecteerd voor ontwikkelplan OV-knoop Dijk en Waard

Hoe laat je de identiteit van Dijk en Waard zien door het ontwerpen van een duurzame, fijne en slimme OV-knoop? Hoe combineer je reizen met verblijfskwaliteit? En hoe kan het stationsgebied een schakel worden tussen de stedelijke en landelijke gebieden?

De Zwarte Hond en Arcadis werken samen met de gemeente Dijk en Waard aan het ontwikkelplan voor de OV-knoop Dijk en Waard. Door verschillende ontwikkelmodellen te maken, onderzoeken we hoe de functies van de OV-knoop een plek krijgen in het gebied, en hoe de knoop aansluit op de omgeving. Daarbij kijken we uit naar de samenwerking met de gemeente Dijk en Waard, met procesmanager APPM en de vervoerspartijen NS, ProRail en concessiehouder Provincie Noord Holland.

 Wij zien stationsgebieden als de ideale plekken om de nabijheid van wonen, werken, leren en ontspannen te versterken. OV-knopen zijn in principe voor iedereen toegankelijk, of je nu lopend, fietsend, met het OV of met de auto komt. In Dijk en Waard liggen niet alleen woonwijken en bedrijfsterreinen in de buurt van het station, maar ook het prachtige Rijk der Duizend Eilanden. Daarmee kan de OV-knoop een goede verbinding vormen tussen de verschillende plekken van, naar en binnen de gemeente. Het wordt dan ook meer dan een plek om snel te reizen: we ontwikkelen een OV-knoop waar je ook graag woont, werkt en afspreekt.

In onze aanpak vinden we het belangrijk dat de identiteit van de nieuwe fusiegemeente goed wordt weergeven in de uitstraling van de OV-knoop; een toekomstbestendig en slim georganiseerde OV-knoop; een station dat bijdraagt aan de maatschappelijke transities; en een ontwikkelplan dat stapsgewijs en adaptief wordt uitgevoerd.