BahnStadt Horrem biedt nieuwe kansen

In het kader van het programma ‘Bauland an der Schiene’ heeft De Zwarte Hond de opdracht gekregen om meerdere gebieden te transformeren rond om het station Horrem van de gemeente Kerpen in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW). Op termijn moet op de terreinen rond het station een nieuw, toekomstgericht stationskwartier gerealiseerd worden.

Veel metropolen en grote steden in NRW worstelen met het probleem van onvoldoende woonruimte. Hierdoor neemt ook de druk op de omliggende gebieden toe. In samenwerking met de Deutsche Bahn heeft de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) het initiatief ‘Bauland an der Schiene’ geïnitieerd. Het doel van dit programma is het identificeren en ontwikkelen van het potentieel rondom bestaande stations in de omgeving van de grote steden. De lokale overheden worden actief ondersteund bij de planning, met name om te komen tot de ontwikkeling van stedenbouwkundige typologieën met een hogere dichtheid dan gebruikelijk.

Horrem bezit vanwege de goede bereikbaarheid vanaf het station een groot potentieel: het centrum van Keulen is binnen twintig minuten te bereiken, de reistijd naar Aken bedraagt 40 minuten en de luchthavens van Düsseldorf en Keulen bevinden zich op minder dan een uur rijden. Als onderdeel van het Rijnlandse mijnbouwgebied, dat de komende jaren fundamenteel zal veranderen als gevolg van de energietransitie, kan Horrem een centrale katalysator worden in de ontwikkeling van een duurzame kennis-, energie- en technologieregio.