De OeverBorch in de verkoop

in 2004 realiseerde De Zwarte Hond 124 woningen en appartementen in verschillende types in de (nieuwe) woonwijk Piccardthof in Groningen. Eén perceel van de wijk was onbebouwd gelaten, om er ooit nog een wijk-gerelateerde maatschappelijke functie te kunnen bouwen. Door de nabijheid van voldoende van dergelijke functies kwam dat moment echter nooit. Sterker nog, in de loop der tijd ontstond de vraag naar een woningtype dat in de wijk nog niet aanwezig is: luxe appartementen voor buurtbewoners die graag in de wijk willen wonen, maar geen grondgebonden woning met een daarbij behorende tuin (meer) willen.

in die behoefte wordt nu voorzien. in opdracht van pc vastgoed maakte De Zwarte Hond een ontwerp voor De OeverBorch, een kleinschalig woongebouw met acht luxe appartementen. De appartementen worden gasloos gebouwd en voorzien van een aardwarmtesysteem, met individuele warmtepompen. De architectuur sluit op een eigentijdse wijze aan op het jaren-dertig-thema van de wijk: een abstracte volumeopbouw, nadruk op horizontaliteit en gebruik van baksteen. De verkoop is onlangs gestart.

De Oeverborch staat op een prachtige plek aan de rand van de wijk, als een soort baken direct aan het water en op het snijpunt van lange zichtlijnen. Die zichtlijnen worden opgepakt door drie ‘ogen’ op de bovenste verdieping. Terrassen, balkons, bloembakken, garages en bergingen zijn allemaal geïntegreerd in één sculptuur. De massiviteit van de bakstenen banden wisselt af met grote raamvlakken en verfijnde houten invullingen die elke verdieping een eigen ritme geven.