Het Kielzog – Huis voor Cultuur en Bestuur

Hoogezand, NL

Hoe zet een gebouw een stad op de kaart?

Hoogezand

Kielzog

Om het voorzieningenniveau en de stedenbouwkundige situatie in het centrum van Hoogezand te verbeteren werd in 2012 besloten om het gemeentehuis, de bibliotheek, het kunstencentrum en het theater te centreren in één prominent, publiek gebouw.

Daarbij konden delen van het bestaande gemeentehuis en het naastgelegen theater, beide uit de jaren tachtig, worden hergebruikt en geïntegreerd. Onderzoek naar drie hergebruikscenario’s zorgde voor een kosteneffectief, exploitatievriendelijk en duurzaam ontwerp.

Oude situatie met een slechte verbinding tussen theater en gemeentehuis

Eerste fase: nieuwbouw en renovatie van bibliotheek, theater en kunstencentrum

Tijdelijke invulling in de centrale binnenstraat zorgt voor goede verbindingen

Tweede fase: nieuwbouw en renovatie van het gemeentehuis

Het bepalend element in het ontwerp is de hoge centrale binnenstraat, die de twee delen van het gebouw aan elkaar koppelt, alle functies met elkaar verbindt en zorgt voor een architectonisch accent ter plaatse van de entree.

Het Kielzog is het kloppende culturele en bestuurlijke hart van de nieuwe gemeente Midden-Groningen

Situatie

De nieuwbouw wordt uitgevoerd in twee fases. In de in 2016 afgeronde eerste fase zijn de centrale straat en alle culturele functies gerealiseerd. In fase twee – momenteel in uitvoering – wordt ook het gemeentehuis getransformeerd en krijgt de bibliotheek haar definitieve plek. In de tussenliggende periode heeft de centrale straat een tijdelijke invulling.

In contrast met het glas en natuursteen van het permanente deel van het gebouw is de tijdelijke invulling uitgevoerd in hout.

Het Kielzog – Huis voor Cultuur en Bestuur

Het Kielzog, Huis voor Cultuur en Bestuur in het Groningse Hoogezand, is een ontwerp dat in twee fasen wordt uitgevoerd. In 2016 werd het cultuurdeel gerealiseerd, momenteel wordt gebouwd aan het gemeentehuis. De integratie van gemeentehuis, bibliotheek, theater en kunstencentrum zorgen voor lagere exploitatiekosten en een efficiënter gebruik van het aantal vierkante meters door dubbelgebruik van ruimtes. De architectonische uitdaging bestond eruit om de vier verschillende functies een uitstraling te geven die bij hen past en te zorgen dat het interieur de uitwisseling tussen de vier gebruikers faciliteert.

De oplossing voor beide problemen is voor een groot deel te vinden in de centrale binnenstraat. Deze verbindt de verschillende functies en maakt er onderdeel van uit. Door de publieke ruimtes flexibel indeelbaar te maken, kan gedurende de dag eenvoudig worden geschakeld tussen intiem en groots. De straat is ook meteen de blikvanger van het gebouw. Door de grote hoogte, het overstek en door de gevel te voorzien van een gevelpatroon ontstaat een duidelijk adres voor de verschillende functies.

details

Project
Het Kielzog – Huis voor Cultuur en Bestuur
Locatie
Hoogezand, NL
omvang
9.250 m²
Periode
2023
Opdrachtgever
Gemeente Hoogezand-Sappemeer
Discipline
Architectuur
Programma
Cultuur & Openbare gebouwen
Status
Gerealiseerd, In ontwikkeling
Fotograaf
Eva Bloem
Meer info
bd@dezwartehond.nl