Erasmus Paviljoen

Rotterdam, NL

Kan één paviljoen een campus maken?

Rotterdam

Erasmuspaviljoen

Campus Woudestein van de Rotterdamse Erasmus Universiteit wordt gefaseerd getransformeerd van een ongastvrij en ongenaakbaar universiteitsterrein tot een uitnodigend en hoogwaardig dorp om in te studeren, werken en verblijven. Het multifunctionele Erasmuspaviljoen moest het bruisend hart worden van de vernieuwde campus en daarmee ook het visitekaartje van de universiteit.

Het alzijdige paviljoen ligt centraal op de campus, op de kruising van de twee hoofdassen.

Het paviljoen heeft zones voor reuring (horeca), rust (collegezaal) en ruis (studieplekken)

Het paviljoen verbindt het hoge en het lage deel van de campus

Het hoogteverschil is benut voor het maken van bijzondere zitplekken

Het grand café met zijn terras aan de vijver staat garant voor levendigheid

Een ruimtelijke opzet met een gesloten kern en een transparante zone rondom maakt het paviljoen tot een levendig middelpunt voor het academische leven op de campus. Glazen gevels laten binnen- en buitenruimte bijna naadloos in elkaar overgaan. Zo belichaamt het paviljoen het nieuwe, internationale elan van de Erasmus Universiteit.

Erasmus Paviljoen

De oplevering van het Erasmuspaviljoen in 2013 markeerde het einde van de eerste fase van de transformatie van Campus Woudestein van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Het maaiveld van de campus onderging een metamorfose en werd een hoogwaardig, dynamisch verblijfsgebied. Het ongastvrije karakter dat dit terrein met zijn ongenaakbare gebouwen uit de jaren zestig en tachtig kenmerkte, was daarmee verleden tijd. Het Erasmuspaviljoen werd het hart van de vernieuwde campus, gesitueerd op de kruising van de twee hoofdassen van het stedenbouwkundig plan.

Het paviljoen biedt een plek waar studenten en academisch personeel elkaar op ongedwongen wijze kunnen ontmoeten voor studie, overleg, lezingen en meer. De kern van het paviljoen is een gesloten doos met daarin de multifunctionele zaal en de logistieke ruimtes. Rondom deze kern bevinden zich studieplekken, een café met terras, bespreekkamers en een foyer. De wanden van de gesloten kern gaan welvend over in het plafond van deze open ruimte, waarbij een bekleding van houten latten zorgt voor een warme, geborgen sfeer. Glazen gevels geven het paviljoen een uitnodigend karakter.

details

Project
Erasmus Paviljoen
Locatie
Rotterdam, NL
omvang
1.800 m²
Periode
2011-2013
Opdrachtgever
Erasmus Universiteit Rotterdam
Discipline
Architectuur
Programma
Onderwijs & Onderzoek, Sport, Recreatie & Horeca
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
René de Wit, Christian van der Kooy
Partners
Powerhouse Company
Meer info
bd@dezwartehond.nl