Cultuurcluster Zinder

Tiel, NL

Hoe maak je een podium voor een stad?

Tiel

Zinder

Gemeente Tiel is bezig de aantrekkingskracht van haar stad te versterken. De kwaliteiten van de Waal zullen beter worden benut en de relatie tussen binnenstad en rivier versterkt. Het voorzieningenniveau wordt verhoogd en ook de toegankelijkheid van de binnenstad wordt verbeterd. Zinder moest hét podium worden van en voor de stad en de regio. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, muziek maken, dansen, toneel spelen, cursussen, lezingen en debatten volgen en informatie halen.

Transformatie hoogteverschillen

Entree routes

Begane grond

Eerste verdieping

Tweede verdieping

Kelder

Drager van het plan is het verhoogde cultuurpodium: een nieuw plein met daarop de volumes van het centrum voor de kunsten (Zinder Educatie) en de openbare bibliotheek. Het podium benut de hoogteverschillen van het plot en transformeert het tot een fijne verblijfsplek die als verlengstuk van het cultuurgebouw dienst gaat doen; grenzen tussen binnen en buiten vervagen. De hoogteverschillen zijn getransformeerd tot gebruiksplekken en een intiem uitkijkpunt over de rivier is gecreëerd. Een vierlaagse, ondergrondse parkeergarage zorgt ervoor dat het voormalige parkeerterrein aan de Waal voortaan gebruikt kan worden voor evenementen. Door de entree van de garage los te knippen van het gebouw en ook op die manier vorm te geven, heeft de binnenstad een nieuwe, welkome entree gekregen. Bezoekers van Zinder, maar ook van het naastgelegen Schouwburg & Filmtheater De Agnietenhof en het centrum kunnen hier parkeren.

Prikkelend cultuurcluster geeft Tiel positieve impuls

Cultuurcluster Zinder

Zinder. De naam zegt genoeg, het nieuwe cultuurcluster zindert en bruist: muziek- of dansles, een schildercursus volgen, boeken lenen, repeteren met je bandje en een popconcert bezoeken, het gebeurt allemaal in Zinder. Het gebouw zweeft boven het cultuurpodium. Daarnaast staat een robuust, natuurstenen volume waarin de bibliotheek is gevestigd. Waar Zinder Educatie een opvallend baken is in Tiel, zoekt de bibliotheek meer verbinding met de historische binnenstad. De centrale entreehal vormt de schakel tussen de twee volumes. Hier komen alle bezoekers samen, ontmoeten en inspireren elkaar.

De gevel van Zinder Educatie bestaat uit gefacetteerde aluminium elementen die goudkleurig geanodiseerd zijn. Samen vormen de gevouwen panelen een origamipatroon dat zich telkens weer anders toont, afhangende van perspectief en weersomstandigheden. Het buitenplein loopt subtiel over naar binnen, naar de centrale hal die zich uitstrekt over de gehele hoogte van het gebouw. De bibliotheek staat in open verbinding met de hal en direct naast de hoofdentree is een café. De kunstuitleen stelt er haar nieuwste aanwinsten ten toon en het toeristisch informatiepunt en het Tielse archief hebben er hun balies. De sculpturale trap is de blikvanger die de toegang vormt naar de ateliers, lokalen en kantoren op de verdiepingen. Ook de multifunctionele zaal voor 320 mensen heeft een entree vanuit de centrale hal, zodat deze ook als tentoonstellingsruimte kan worden gebruikt.

details

Project
Cultuurcluster Zinder
Locatie
Tiel, NL
omvang
22.500 m²
Periode
2012-2017
Opdrachtgever
VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Midden bv
Discipline
Architectuur, Stedenbouw
Programma
Commercieel, Cultuur, Onderwijs, Publieke gebouwen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
ScagliolaBrakkee, Emanuele Scorcelletti
Awards
  • Steden in Beweging Award
Meer info
bd@dezwartehond.nl