Brusselplein

Utrecht, NL

Hoe kun je woningen en winkels samenbrengen met vakmanschap en detaillering?

Utrecht

Familistere

Foto: Lansink, V.M

Het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn is de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland, maar wat nog ontbrak was een kloppend hart. Daarin voorzag het Masterplan Leidsche Rijn Centrum. In dit centrumplan, aan het levendige Brusselplein, ontwierp De Zwarte Hond een vijf verdiepingen hoog gebouw. De plint huisvest een supermarkt, erboven bevinden zich appartementen.

Het kloeke hoekpand heeft een sterk vertrapte plint als blikvanger

Het resultaat is een markant, stevig pand van noestig metselwerk, dat levendig verschilt van de naastgelegen panden. Het bijzondere metselwerk, met een vertrappende plint, maakt het pand niet alleen tot een opvallende verschijning, maar zorgt ook voor extra privacy voor de bovenliggende woningen.

Brusselplein

Het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn is de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland. Inmiddels wonen er al meer dan 90.000 mensen. Alleen een kloppend hart ontbrak. Jo Coenen ontwierp een klassiek stedelijk plan van hoge blokken met retail en horeca in de plint en woningen erboven: Leidsche Rijn Centrum.

Centraal in dit plan ligt een levendig stadsplein, het Brusselplein. Op de hoek van dit plein, dichtbij het treinstation, ligt het door De Zwarte Hond ontworpen pand waarin een supermarkt en 18 woningen zijn gevestigd. Het is een markant, stevig pand van noestig metselwerk, dat verschilt van de naastgelegen panden, waardoor diversiteit ontstaat.

Volgens de regels van het masterplan zijn alle blokken opgebouwd uit een plint, een middendeel en een kroonaccent en de hoekpanden worden extra geaccentueerd. Zo ook hier. Het hoekpand heeft sterk vertrapte plint. Zeven bakstenen naar buiten en vijf naar binnen vormen een bijzondere blikvanger. Tevens geeft deze verbijzondering de woningen meer privacy, omdat je ze niet ervaart wanneer je langs de plint loopt. De privacy wordt verder versterkt door het doorlopende ‘Parijse’ balkon op de eerste verdieping.

details

Project
Brusselplein
Locatie
Utrecht, NL
omvang
4.350 m²
Periode
2015-2018
Opdrachtgever
a.s.r. vastgoed projecten
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel, Wonen
Status
Gerealiseerd
Meer info
bd@dezwartehond.nl