Nieuwe Ellener Hof

Bremen, DE

Wat kunnen hernieuwbare grondstoffen voor de stedenbouw betekenen?

Bremen

Ellener Hof

Woningbouwcorporatie ‘Bremer Heimstiftung’ wil in het oosten van Bremen de Ellener Hof realiseren, een nieuwe duurzame buurt met circa 500 appartementen en grondgebonden woningen.

In de wijk moeten oud en jong, meer- en minder bemiddelden, mensen met en zonder beperking en studenten een kleurrijke buurtgemeenschap vormen waarin interactie centraal staat. Bijzonder is de wens om de wijk zoveel mogelijk in hout te bouwen. Zo moet de buurt uitgroeien tot een sociaal-ecologische modelwijk. De Zwarte Hond maakte het stedenbouwkundig plan en begeleidt als supervisor de betrokken architecten.

Hernieuwbare grondstoffen

Plangebied

De buurt moet uitgroeien tot een sociaal-ecologische modelwijk

Het ontwerp streeft het beeld na van een geleidelijk gegroeid dorp, waarin op verantwoorde wijze wordt omgegaan met de omgeving, die in dit geval uit mooie, volwassen bomen en enkele bestaande gebouwen bestaat.

Al op stedenbouwkundige schaal zijn bouwvolumes, gebouwhoogtes en principes voor het daklandschap ontwikkeld die aansluiten bij de bijzondere strenge regelgeving voor houten constructies en duurzame isolatiematerialen. Verder wordt er gewerkt aan een innovatief mobiliteitsconcept voor een autoluwe buitenruimte en aan een heel natuurlijk decentraal concept voor de opvang van regenwater.

Nieuwe Ellener Hof

De nieuwe Ellener Hof is een nieuwe duurzame buurt met circa 500 appartementen en grondgebonden woningen in de Duitse stad Bremen. De wijk wordt vrijwel geheel opgetrokken uit hout. De Zwarte Hond maakte het stedenbouwkundig plan en begeleidt als supervisor de betrokken architecten. Uitgangpunt in het ontwerpproces was het beeld van een organisch gegroeid dorp dat op verantwoorde wijze omgaat met zijn omgeving. Net als in een dorp staan de woningen soms dicht bij elkaar en soms juist ver. Soms is er een groen veld tussen de woningen, soms een rij bomen. Informele plekken en paden nodigen uit om te spelen, te communiceren en in gemeenschap te leven.

Om de houtbouw tot een succes te maken, organiseerde De Zwarte Hond workshops met vier architectenbureaus. Hierin werden de eerste ontwerpen ontwikkeld, als een soort prototypes. De workshops leverden kennis op over onder meer de impact van regelgeving en de keuzemogelijkheden van de architecten. Concreet resultaat: een ontwerphandboek dat duidelijkheid schept over kwaliteitsnormen, bouwhoogtes en bouwmethoden, en tegelijkertijd zoveel mogelijk ruimte biedt voor creatieve oplossingen van de individuele architecten.

details

Project
Nieuwe Ellener Hof
Locatie
Bremen, DE
omvang
10 ha
Periode
2016
Opdrachtgever
Bremer Heimstiftung
Discipline
Stedenbouw
Programma
Commercieel & Kantoren, Wonen & Zorg
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
Lemons Bucket/Bremer Heimstiftung
Meer info
bd@dezwartehond.nl