Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat

Groningen, NL

Hoe plaats je een besloten vereniging op de meest openbare plek van Groningen?

Groningen

Vindicat

Om de vernieuwing van de oostwand van de Grote Markt in Groningen mogelijk te maken diende de sociëteit van studentenvereniging Vindicat te worden verplaatst. De vereniging kreeg een beeldbepalende plek op de hoek naast de Martinikerk toegewezen.

Het is een stoer, ambachtelijk en stijlvol pand dat past bij het karakter van Vindicat

Het ontwerp is een nauwkeurige invulling van de eisen en vragen die Vindicat en de gemeente Groningen aan het ontwerp stelden. De vereniging heeft een eigentijds, Hollands huis met grandeur gekregen, met vensters op de stad en een balkon aan de Grote Markt. Het gebouw heeft een bakstenen gevel die verhult, waar gewenst ook onthult, en die de stad siert.

‘s Avonds gloeit het licht achter de ramen. Schimmen bewegen in de Conversatiezaal en in de leeszaal zijn achter de hoge vensters boekenkasten tot aan het plafond zichtbaar.

Het interieur van het besloten sociëteitsgebouw is ruimtelijk en spreekt tot de verbeelding: een architecturale route verbindt de sfeervolle gemeenschappelijke ruimten.

foto Harry Cock

Informele route

Ledenroute

Serviceroute

Verweving programma en routes

Vloeren en trappen

Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat

Een onderdeel van de herinrichting van de oostzijde van de Grote Markt in Groningen – die ook de bouw van het Groninger Forum mogelijk maakte – was de verplaatsing van de sociëteit van studentenvereniging Vindicat atque Polit. Vindicat kreeg een nieuw gebouw, op een van de markantste plekken van de stad, naast de Martinitoren en tegenover het stadhuis.

Het nieuwe pand is een eigentijds, Hollands huis met grandeur, vensters op de stad en een balkon aan de Grote Markt. Het geeft gestalte aan het groepsgevoel, de rituelen en de identiteit van de vereniging. De voordeur geeft toegang tot de hal en de daaraan gelegen monumentale trap naar de bel-etage. De trap is het begin van een architecturale route die alle gemeenschappelijke ruimtes met elkaar verbindt. Die ruimtes hebben elk hun eigen sfeer.

Ondanks de bijzondere vorm van het perceel en het complexe programma is de constructie efficiënt en economisch. De hoekverdraaiing in de kavel is opgelost door twee constructieve rechthoeken te ontwerpen. Het voorste deel kent grote verdiepingshoogtes, het achterste lagere. De tussenruimte is de plek voor verbindende trappen en routing.

details

Project
Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
Locatie
Groningen, NL
omvang
5.080 m²
Periode
2009-2014
Opdrachtgever
Gemeente Groningen Dienst RO/EZ
Discipline
Architectuur
Programma
Sport, Recreatie & Horeca
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Harry Cock
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s