Groot Handelshuis Groningen

Groningen, NL

Hoe maak je een leegstaand warenhuis weer tot onderdeel van de binnenstad?

Groningen

In het bruisende centrum van de stad Groningen, pal aan de Grote Markt, heeft De Zwarte Hond in opdracht van vastgoedontwikkelaar MWPO het oude warenhuis van de V&D getransformeerd in het Groot Handelshuis. Nadat V&D in 2016 failliet ging, bleek het enorme, modernistische warenhuis uit 1958 niet meer te verhuren.

In het nieuwe ontwerp is het introverte, gesloten karakter van het gebouw opengebroken door het volume in tweeën te delen en ramen in de gevel te plaatsen. Deze ingrepen bevorderen de toegankelijkheid van het gebouw en zorgen voor een gezonde werkomgeving. In de vrijgekomen ruimte tussen de twee bouwvolumes bevindt zich de lobby, een groot atrium dat tot in de vijfde verdieping reikt en waardoor daglicht tot in het hart van het gebouw naar binnenstroomt. De lobby is bereikbaar aan de marktzijde met een nieuwe monumentale, centrale marmeren trap.

In het nieuwe ontwerp is het massieve en gesloten karakter van het gebouw opengebroken

In het nieuwe ontwerp is het introverte, gesloten karakter van het gebouw opengebroken door het volume in tweeën te delen en ramen in de gevel te plaatsen. Deze ingrepen bevorderen de toegankelijkheid van het gebouw en zorgen voor een gezonde werkomgeving. In de vrijgekomen ruimte tussen de twee bouwvolumes bevindt zich de lobby, een groot atrium dat tot in de vijfde verdieping reikt en waardoor daglicht tot in het hart van het gebouw naar binnenstroomt. De lobby is bereikbaar aan de marktzijde met een nieuwe monumentale, centrale marmeren trap.

Het nieuwe ontwerp bouwt ook voort op de bestaande structuur. De draagconstructie en voormalige, ritmische grid van de gevelindeling is behouden. Ook behoudt het mozaïek van Louis van Roode haar prominente plek in de gevel en het kenmerkende patroon is terug te vinden op de nieuwe gevelpanelen. Met kozijnen die in profiel en kleur aansluiten bij het karakter van de jaren 50 wordt een laatste knipoog gegeven aan de historie van het gebouw.

 

In het programma van het handelshuis staat diversiteit centraal. Op de begane grond verdieping bevindt zich een supermarkt en de daar bovenliggende vier verdiepingen worden gebruikt als dynamische, flexibele werkplekken. In de kelder bevindt zich een grote fietsenstalling. Hier kunnen diverse bedrijven, een supermarkt, flexwerkers en de bezoekers van de Grote Markt hun intrek in maken.

Groot Handelshuis Groningen

In het bruisende centrum van de stad Groningen, pal aan de Grote Markt, heeft De Zwarte Hond in opdracht van vastgoedontwikkelaar MWPO het oude warenhuis van de V&D getransformeerd in het Groot Handelshuis. Nadat V&D in 2016 failliet ging, bleek het enorme, modernistische warenhuis uit 1958 niet meer te verhuren.
In het nieuwe ontwerp is het introverte, gesloten karakter van het gebouw opengebroken door het volume in tweeën te delen en ramen in de gevel te plaatsen. Deze ingrepen bevorderen de toegankelijkheid van het gebouw en zorgen voor een gezonde werkomgeving. In de vrijgekomen ruimte tussen de twee bouwvolumes bevindt zich de lobby, een groot atrium dat tot in de vijfde verdieping reikt en waardoor daglicht tot in het hart van het gebouw naar binnenstroomt. De lobby is bereikbaar aan de marktzijde met een nieuwe monumentale, centrale marmeren trap.

Het nieuwe ontwerp bouwt ook voort op de bestaande structuur. De draagconstructie en voormalige, ritmische grid van de gevelindeling is behouden. Ook behoudt het mozaïek van Louis van Roode haar prominente plek in de gevel en het kenmerkende patroon is terug te vinden op de nieuwe gevelpanelen. Met kozijnen die in profiel en kleur aansluiten bij het karakter van de jaren 50 wordt een laatste knipoog gegeven aan de historie van het gebouw. In het programma van het handelshuis staat diversiteit centraal. Op de begane grond bevindt zich een supermarkt en de daar bovenliggende vier verdiepingen worden gebruikt als dynamische, flexibele werkplekken. In de kelder bevindt zich een grote fietsenstalling. Hier kunnen diverse bedrijven, een supermarkt, flexwerkers en de bezoekers van de Grote Markt hun intrek in maken.

details

Project
Groot Handelshuis Groningen
Locatie
Groningen, NL
omvang
10.000 m²
Periode
2020-2022
Opdrachtgever
MWPO
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel & Kantoren, Sport, Recreatie & Horeca
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
Roland Zijlstra
Meer info
bd@dezwartehond.nl