De Louise

Amsterdam, NL

Hoe woon je klein maar toch aantrekkelijk?

Amsterdam

De Louise, Overhoeks

Foto: Stadsarchief Amsterdam / Doriann Kransberg

In de wijk Overhoeks in Amsterdam Noord wordt dit appartementengebouw gebouwd voor de woningcorporatie Ymere. Als hoogte accent vormt de Louise een hoeksteen van de wijk Overhoeks op de kruising van de Docklandsweg en de Grasweg.

Het gebouw bestaat uit 117 relatief kleine sociale huurwoningen. Ondanks de kleine maat hebben alle appartementen een aantrekkelijke woonkwaliteit door middel van een royale binnen-buiten verbinding met rondlopende brede balkons en veel uitzicht. Daarnaast heeft het gebouw diverse collectieve ruimten zoals het centrale atrium van waaruit je de groene kade kan bereiken of de collectieve daktuin op de zesde verdieping. Alle woningen worden ontsloten via het atrium waar veel groen het interieur verbindt met buiten.

De Louise stimuleert de fietsmobiliteit en levendigheid in de wijk

Doorsnede De Louise

Om de bewoner te stimuleren de fiets te nemen, is de verdiepte fietsenkelder direct toegankelijk vanaf de straat en ontsloten via het atrium. In de flexibele en extra hoge plint is ruimte voor ander programma en buurtfuncties. Daarmee draagt het gebouw bij aan de levendigheid en voorzieningen van de Docklandsweg en de wijk Overhoeks.

Met de rondom doorlopende balkons wordt een sterk horizontaal beeld gemaakt van prefab gekleurd beton. Tussen de balkons zijn er ranke, kruisvormige kolommen die met de hekwerken een eigenzinnig karakter geven aan het gebouw. De lichte, warm beige kleur van het gebouw komt overeen met de tinten van de naastgelegen gebouwen.

Begane grond

2e etage

6e etage

De Louise

Het gebouw de Louise in de wijk Overhoeks in Amsterdam Noord wordt ontwikkeld voor woningcorporatie Ymere. Het zal dienen als een opvallend accent met zijn hoogte, gelegen op de hoek van de Docklandsweg en de Grasweg.

Het gebouw bestaat uit 113 relatief kleine sociale huurwoningen. Ondanks de kleine maat hebben alle appartementen een aantrekkelijke woonkwaliteit door middel van een royale binnen-buiten verbinding met rondlopend breed balkon en veel uitzicht. Daarnaast heeft het gebouw diverse collectieve ruimten zoals het centrale atrium van waaruit je de groene kade kan bereiken of de collectieve daktuin op de zesde verdieping. Alle woningen worden ontsloten via het atrium waar veel groen het interieur verbindt met buiten. Om de bewoner te stimuleren de fiets te gebruiken is de verdiepte fietsenkelder direct toegankelijk vanaf de straat en ontsloten via het atrium.

In de flexibele en extra hoge plint is ruimte voor ander programma en buurtfuncties. Daarmee draagt het gebouw bij aan de levendigheid en voorzieningen van de Docklandsweg en wijk Overhoeks. Met de rondom doorlopende balkons wordt een sterk horizontaal beeld gemaakt van prefab gekleurd beton. Tussen de balkons zijn er ranke, kruisvormige kolommen die met de hekwerken een eigenzinnig karakter geven aan het gebouw. De lichte, warm beige kleur van het gebouw komt overeen met de tinten van de naastgelegen gebouwen.

details

Project
De Louise
Locatie
Amsterdam, NL
omvang
9.720 m²
Periode
2020-2024
Opdrachtgever
Ymere
Discipline
Architectuur
Programma
Corporaties, Wonen
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
De Zwarte Hond
Meer info
bd@dezwartehond.nl