Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Otterlo, NL

Kan een paviljoen de natuurbeleving versterken?

Otterlo

Park Paviljoen

Nationaal park De Hoge Veluwe is niet alleen een 5.400 hectare groot natuurgebied, maar ook het thuis van jachtslot Sint-Hubertus en het Kröller-Müller Museum. Bezoekers kunnen er genieten van natuur, kunst en architectuur. De opgave was om voor dit park een ontvangstgebouw te ontwerpen, met onder andere een restaurant en een winkel.

Een glazen gevel biedt een magnifiek zicht op de omgeving

Uitgangspunt bij het ontwerp was dat het gebouw een vanzelfsprekend onderdeel moest worden van het landschap en de parkervaring en een belevenis moest toevoegen aan het park. Het ligt op een open plek in het hart van het park en met zijn kapvorm doet het vanuit de verte denken aan een landhuis.

Net als het gebouw zelf gaat het interieur een verbintenis aan met het omringende landschap. Als bezoekers de hoge ruimte met gebogen wanden binnentreden is de verrassing groot: de glaswand biedt een steeds veranderend uitzicht op de Veluwe.

De landelijke sfeer wordt versterkt door het gebruik van natuurlijke materialen

Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Park Paviljoen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, ontworpen in samenwerking met Monadnock, is een markant oriëntatiepunt midden in het bos en vormt de uitvalsbasis voor een dagje Hoge Veluwe. In het paviljoen zijn een restaurant, een parkwinkel en educatie- en ontvangstruimten gehuisvest.

Nationaal park De Hoge Veluwe is niet alleen een 5.400 hectare groot natuurgebied, maar ook het thuis van jachtslot Sint-Hubertus en het Kröller-Müller Museum. Bezoekers kunnen er genieten van natuur, kunst en architectuur. Het Park Paviljoen voegt hier een belevenis aan toe. Het is tot een vanzelfsprekend onderdeel van het landschap en de parkervaring gemaakt. Een grote glazen gevel over de hele lengte biedt een magnifiek zicht op de prachtige omgeving. Aan de glaswand ligt de centrale ruimte, een grote ‘woonkamer’, met centraal een stijlvolle trap en aan het eind een open haard.

Boven de hoofden van de bezoeker strekt het gewelfde plafond zich uit over de volledige lengte van de ruimte. Negen kroonluchters projecteren een betoverend patroon op het plafond, gebaseerd op een algoritme van de zon die door de bladeren schijnt.

details

Project
Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Locatie
Otterlo, NL
omvang
3.360 m²
Periode
2012-2019
Opdrachtgever
Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel, Cultuur
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Photography: Stijn Bollaert
Partners
Monadnock
Awards
 • IFI Global Awards Programme
  Humanitarian Award
 • Nominatie Mies van der Rohe Award
 • Loop Awards 2021
  Public Buildings & Institutional
 • BNA Beste Gebouw van het jaar
  Identiteit & Icoonwaarde
 • International Architecture Award
  Hospitality
 • Nominatie Architectenweb Awards
  Publiek Gebouw van het Jaar
 • Nominatie ARC19 Awards
  Detail Award
 • Nominatie Reynaers Projectprijs
Meer info
bd@dezwartehond.nl