Recklinghausen Hillerheide

Recklinghausen, D

Zijn een verantwoorde dichtheid en eengezinswoningen verenigbaar?

Recklinghausen

Paardenrenbaan

Foto: Hans Blossey

De stad Recklinghausen, in het noorden van de metropool Ruhr, krijgt een nieuwe regionale attractie – het stadsdeel Hillerheide een nieuw middelpunt. De komende jaren zal op de plaats van de voormalige paardenrenbaan een nieuwe, levendige stadswijk ontstaan. De contouren van de renbaan zullen daarbij ook in de toekomst herkenbaar zijn, in de vorm van een nieuw meer.

Energieconcept

Zuidelijke open ruimte

Verkeer en ontsluiting

Stationair verkeer en mobiliteitshubs

Stedenbouwkundig gebruik

Stedenbouwkundig netwerk

1. Voorbereid op klimaatverandering: Een meer, dat in de zomer door verdamping zorgt voor verkoeling en in de winter als warmtebron dient, zowel door direct gebruik van het water als via collectorvelden op de bodem. Het meer wordt hoofdzakelijk gevoed door regenwater uit de hele wijk; het biedt ook een groot retentievolume in geval van zware regenval.

2. Van lage-energiewoning naar energieneutrale wijk: Door de combinatie van verschillende energiebronnen, met name fotovoltaïsche energie op de daken, aardwarmte in en onder het meer, alsook thermische zonne-energie op de geluidwerende muur langs de snelweg, ontstaat – dankzij slimme netwerken, aansturing op districtsniveau en seizoensactivering van de geothermische velden – een energieneutrale wijk.

3. Het dagelijks leven gaat te voet: In de wijk zijn alle belangrijke diensten voorhanden: naast huisvesting, ook onderwijs, commerciële activiteiten en detailhandel. Ook biedt het heuvellandschap ten zuiden van de wijk, met speelplaatsen en sportvelden, recreatiemogelijkheden op loopafstand. Hierdoor ontstaat een wijk van korte afstanden.

4. Een diverse en vertrouwde buurt creëren: Op de woningbouwlocaties aan het meer wordt een gedifferentieerde mix van appartementsgebouwen, herenhuizen en eengezinswoningen gebouwd. Voor auto’s zal voornamelijk parkeergelegenheid worden gecreëerd in twee buurtgarages aan de Biltzkuhlenstraße, zodat er voor de gemeenschap ruimte ontstaat in het grote binnengebied van het bouwterrein.

5. Verbonden in Hillerheide: De bestaande wijken in het gebied zullen in noord-zuidrichting met het meer verbonden worden via een nieuwe hoofdfietsroute. In oost-west richting ontstaat een aaneenschakeling van bijzondere ruimtes, die begint op de Gertrudisplatz in in Alt-Hillerheide en via een vlonderlandschap over het meer leidt en eindigt in het oostelijke landschap.

Een voormalige paardenrenbaan wordt het centrum van een nieuwe wijk

Het kunstmatige meer vervult als ecologische en technische bouwstructuur vele taken: Het zorgt voor een unieke kwaliteit van wonen en is bedoeld voor recreatie en vrijetijdsbesteding. In de zomer zorgt het voor verkoeling en in de winter wordt het water van het meer gebruikt als warmtebron. Bovendien biedt het een groot retentievolume bij zware regenval. Het meer wordt omzoomd door een boomrijke openbare promenade. Aan de randen ervan ontstaat een gevarieerde mix van wonen, werken en detailhandel. Bovendien komt er ten noorden van de wijk een nieuw schoolterrein en ten zuiden een recreatielandschap.

Recklinghausen Hillerheide

De stad Recklinghausen, in het noorden van de metropool Ruhr, krijgt een nieuwe regionale attractie - het stadsdeel Hillerheide een nieuw middelpunt. De komende jaren zal op de plaats van de voormalige paardenrenbaan een nieuwe, levendige stadswijk ontstaan. De contouren van de renbaan zullen daarbij ook in de toekomst herkenbaar zijn, in de vorm van een nieuw meer. Dit kunstmatige meer vervult als ecologische en technische bouwstructuur vele taken: Het zorgt voor een unieke kwaliteit van wonen en is bedoeld voor recreatie en vrijetijdsbesteding. In de zomer zorgt het voor verkoeling en in de winter wordt het water van het meer gebruikt als warmtebron. Bovendien biedt het een groot retentievolume bij zware regenval.

Het meer wordt omzoomd door een boomrijke openbare promenade. Aan de randen ervan ontstaat een gevarieerde mix van wonen, werken en detailhandel. Bovendien komt er ten noorden van de wijk een nieuw schoolterrein en ten zuiden een recreatielandschap. De bebouwing, open ruimte en ontsluiting vullen elkaar integraal aan. De dakoppervlakken vangen het regenwater op dat in het meer uitkomt. Het regenwater wordt gezuiverd door in het meer geïntegreerde rietpolders die je kunt beleven via een openbaar steigerlandschap. De uitgraving van het meer wordt gemodelleerd tot een geluidswerende wand langs de A2, met grote thermische zonnepanelen op de zuidflank. Deze zullen worden gecombineerd met fotovoltaïsche energie op de daken, geothermische energie in de meerbedding en actief gebruik van meerwater om een slim energieconcept te creëren. Het meerwater en de in de meerbodem geïntegreerde geothermische energie fungeren als seizoensopslag. Door de onttrekking van warmte wordt ook de waterkwaliteit aanzienlijk verbeterd.

details

Project
Recklinghausen Hillerheide
Locatie
Recklinghausen, D
omvang
42 ha
Periode
2019
Opdrachtgever
Stadtentwicklungsgesellschaft Recklinghausen mbh
Discipline
Stedenbouw
Programma
Masterplannen & Openbare ruimte
Status
In ontwikkeling
Meer info
bd@dezwartehond.nl