Berlin Hertzallee Nord

Berlin, D

Hoe kan een hoogbouwwijk kwaliteitsvolle open ruimte bieden?

Berlin

Hertzallee Nord

Ten noorden van de Hertzallee, tussen tal van (beschermde) gebouwen, moet een hoogbouwwijk komen met hoge dichtheid en gemengde functies en een hoogwaardige open ruimte. De KI-toren voor de Technische Universiteit Berlijn (TU), het hoofdkantoor met busstation voor de BVG (openbaar vervoer Berlijn) en een multifunctioneel gebouwenensemble voor Reiß & Co zijn belangrijke ontwikkelingen voor de City West in Berlijn.

Stedelijke verbinding: Binnen het gebied wordt een nieuw kruispunt gecreëerd dat de vier stedelijke ruimten met elkaar verbindt en toegang verschaft tot het gebied. Alle randen van het gebied worden ontwikkeld als speciale ruimten.

Open ruimte: De hoge functionele gebruiksdruk op de open ruimte vloeit voort uit het gewenste ruimtelijke programma en de grote oppervlakte die nodig is voor het BVG-laadstation. Om gebruiksvriendelijke en goed verlichte open ruimten te creëren, wordt de open ruimte zoveel mogelijk geconcentreerd en zo gepositioneerd dat ze er baat bij hebben dat ze niet worden overbouwd door de oplaadstations.

Flexibiliteit en economische efficiëntie: Elke gebruikersgroep – de TU, de BVG en Reiss & Co. – krijgt een duidelijk afgebakend bouwgebied dat ontwikkeld wordt zonder beperkingen en onafhankelijk van de parallelle projectprogramma’s van de andere partijen.

BVG

TU

Reiss & Co

BVG: Het BVG omsluit het buslaadstation in een L-vorm. Indien nodig kan de noordelijke tramlijn ook worden overdekt met een extra blok om extra bruto vloeroppervlak te creëren en het blok ruimtelijk af te sluiten.

TU Berlijn: De functies van de TU zijn verdeeld over twee gebouwen om woonfuncties en onderwijs/onderzoek van elkaar te kunnen scheiden.

Reiß & Co: Ook het ruimteprogramma van Reiss&Co is verdeeld over twee volumes die een gemeenschappelijke openbare ruimte vormen en via een gemeenschappelijke ondergrondse parkeergarage met elkaar kunnen worden verbonden.

 

Een opvallend en opengebroken skyline

Hertzallee Noord ontwikkelt een opvallende en opengebroken skyline. Drie oriëntatiepunten van ca. 100 meter hoog – twee aan de Hertzallee en een aan het Landwehrkanal – worden aangevuld met drie ca. 60 meter hoge accenten in het binnengedeelte. Samen genereren ze een voortdurend veranderend straatbeeld voor voetgangers, fietsers en treinreizigers. Alle hoge punten staan op stevige, hoge sokkels van 22 meter hoog, die de straatruimte verlevendigen met openbare functies op de begane grond.

Berlin Hertzallee Nord

Ten noorden van de Hertzallee in Berlin, tussen tal van (beschermde) gebouwen moet een hoogbouwwijk met hoge dichtheid en gemengde functies en een hoogwaardige open ruimte ontstaan. De KI-toren voor de Technische Universiteit Berlijn, het hoofdkantoor met busstation voor de BVG (openbaar vervoer Berlijn) en een multifunctioneel gebouwenensemble voor Reiß & Co zijn belangrijke ontwikkelingen voor de City West in Berlijn.

Binnen het gebied wordt een nieuw kruispunt gecreëerd dat de vier stedelijke ruimten met elkaar verbindt en het gebied binnenleidt. Alle randen van het gebied moeten worden ontwikkeld als speciale ruimten. Elke acteur - de TU, de BVG en Reiss & Co. - krijgt een duidelijk afgebakend bouwgebied dat kan worden ontwikkeld zonder beperkingen en afhankelijkheden van de parallelle projecten van de andere partijen. Om gebruiksvriendelijke en goed verlichte open ruimten te creëren, wordt de open ruimte zoveel mogelijk geconcentreerd en zo gepositioneerd dat ze er baat bij hebben dat ze bijvoorbeeld niet wordt overbouwd door de oplaadstations.

Hertzallee Noord ontwikkelt een opvallende en opengebroken skyline. Drie ca. 100 meter hoge oriëntatiepunten - twee aan de Hertzallee en een aan het Landwehrkanal - worden aangevuld met drie ca. 60 meter hoge accenten in het binnengedeelte. Samen genereren ze een voortdurend veranderend straatbeeld voor voetgangers, fietsers en treinreizigers. Alle hoge punten staan op stevige, ca. 22 meter hoge sokkels, die de straatruimte verlevendigen met openbare functies op de begane grond.

details

Project
Berlin Hertzallee Nord
Locatie
Berlin, D
omvang
3,5 ha
Periode
2019-2020
Opdrachtgever
Senatsverwaltung für Stadtentwicklung, Bauen und Wohnen
Discipline
Stedenbouw
Programma
Commercieel, Kantoren, Masterplan, mixed-use, Publieke gebouwen, Transformatie, Wonen
Status
Visie
Meer info
bd@dezwartehond.nl