TU Delft Campus Midden

Delft, NL

Hoe transformeer je een monofunctioneel campusterrein tot een inspirerende stadswijk?

Delft

TU Delft Campus Midden

De Technische Universiteit Delft is één van de beste universiteiten ter wereld. Om aan de wereldtop te blijven, is een omgeving waarin kennisuitwisseling, kruisbestuiving en innovatie tot bloei komen essentieel. Dat vraagt om een campus die kan meebewegen met de huidige en toekomstige ruimtevragen en kwaliteiten van de universiteit.

Het huidige middengebied van de campus heeft ten opzichte van het oorspronkelijk ontwerp al een grote metamorfose ondergaan. Toch voelen veel plekken aan als een bedrijventerrein: gesloten gevels, veel asfalt en weinig mensen op straat. De plekken waar je geïnspireerd raakt, waar je graag woont of elkaar ontmoet zijn schaars.

Met deze gebiedsvisie en bijbehorend landschapsplan voor Campus Midden transformeert de campus naar een gemengde stadswijk voor werken, wonen en wetenschap en waar innovatie en kruisbestuiving centraal staan.

Hoe vergroot je de botsingskans tussen verschillende campusgebruikers?

Belangrijke ingrediënten voor de gebiedsvisie zijn:

• Functiemenging: naast wetenschap en onderwijs ook verdichten en intensiveren met plekken voor werk, wonen en recreatie

• Kwaliteit en uitnodigend tot ontmoeting: plekken maken waar je graag wilt komen en lang wilt blijven

• Toekomstbestendigheid: vergroenen en verduurzamen

Het Landschapsplan werkt de gebiedsvisie verder uit, vanuit het doel om de buitenruimte te vergroenen en verduurzamen, en geeft specifieke antwoorden op de vormgeving en organisatie van groen, verblijfskwaliteit, mobiliteit en experimentele ruimte.

Landscape Ecology principles, Richard T.T. Forman (1996)

Analyse van plekken waar verblijfskwaliteit uitnodigt tot reuring

Verschillend gebruik door de tijd heen

Landscape Ecology principles, Richard T.T.Forman (1996):
1. Variatie binnen een habitat: vraagt om verschillende soorten plekken
2. Barrieres verzachten: dat vraagt om goede oversteekbaarheid van wegen en wateren
3. Verbinden van clusters: vraagt om een fijnmazig netwerk voor voetgangers

Analyse van plekken waar verblijfskwaliteit uitnodigt tot reuring
1. Verblijven
2. Verbinden
3. Vergroenen
4. Verdichten

Verschillend gebruik door de tijd heen
Doordeweeks én in het weekend

Christiaan Huygensweg: Nu is het vooral een autostraat met parkeerplaatsen op straat en fietspaden erlangs. De ambitie is om er een autovrije fietsstraat van te maken met veel meer groen.

A: De groene dragers vormen de hoofdstructuur van de campus en verbinden deze met de omgeving

B: De stedenbouwkundige oriëntatie zorgt voor een rijkdom aan verschillende ontmoetingsplekken

C: De kwaliteiten Rust, Reuring en Ruis bepalen de zonering van de bouwvelden en borgen verblijfskwaliteit

A + B + C: Raamwerkkaart voor de structuur van Campus Midden

Een gemengde stadswijk waar wonen, werken en wetenschap elkaar versterken

EWI Clusterplein: Nu is het binnenterrein ingericht met parkeren (achter EWI, Feldmansweg), autostraten en logistiek. De ambitie is om het binnenterrein te transformeren met ruimtes voor de mens, met pleinen, tuinen, informele sportplekken en ontmoetingsplekken.

Verblijven & Ontmoeten: een campus met plekken van hoge kwaliteit voor ontmoeting, interactie, creativiteit en sport

Groen & Ecologie: een campus waar aandacht is voor biodiversiteit en klimaatbestendigheid

Mobiliteit & Verbinden: een campus die aantrekkelijk is voor langzaam verkeer

Experiment: een campus met plekken om te onderzoeken en experimenten in de openbare ruimte te tonen

Campus Midden wordt groener, toekomstbestendig en uitnodigend om elkaar te ontmoeten

Mekelpark: Nu vooral gebruikt als vervoers-as met ruimte voor evenementen op specifieke momenten, echter is deze gedurende de dag en week vaak niet genoeg geactiveerd. Hoewel het een park wordt genoemd, heeft het niet voldoende diversiteit of kwaliteit in het landschap, het heeft voornamelijk gras.

TU Delft Campus Midden

Op de campus van de TUDelft werken wetenschappers, studenten en stafleden elke dag aan baanbrekend onderwijs en onderzoek. Omdat innovaties ontstaan uit nieuwe ideeën en uit de kruisbestuiving tussen verschillende campusgebruikers, heeft de universiteit enorm baat bij een campus die uitnodigt tot ontmoeten en samenwerken: een campus waar je graag komt en verblijft.

De belangrijkste opgave is hier hoe de campus kan transformeren van een monofunctioneel werkgebied naar een gemengde stadswijk waar wonen, werken en wetenschap elkaar versterken. Op dit moment zijn er pas enkele plekken waar het gezellig is buiten, vaker domineert de logistiek en bereikbaarheid de inrichting van de campus. Juist die plekken kunnen veel meer kwaliteit krijgen!

Met een raamwerk gebaseerd op groene structuren, stedenbouwkundige hiërarchie en het vermengen van verschillende functies kan de TUDelft toekomstige ontwikkelingen zó inzetten, dat deze bijdragen aan het uitnodigend maken van de campus voor (nieuwe) bewoners, wetenschappers en bezoekers uit de buurt.

De verblijfskwaliteit in de buitenruimte wordt verbeterd door te richten op voetgangers, fietsers en een forse vergroening. Dat laatste draagt ook enorm bij aan de ecologie, klimaatadaptatie en toekomstbestendigheid van de campus. Het verdichten en vermengen van de campus maakt het ook buiten werktijden een fijne plek. Zo versterkt deze gebiedsvisie het universiteitsgebied als een stadswijk van Delft.

details

Project
TU Delft Campus Midden
Locatie
Delft, NL
omvang
65 ha
Periode
2022-2024
Opdrachtgever
TU Delft
Discipline
Stedenbouw, Strategie
Programma
Masterplan, Onderwijs
Status
Visie
Meer info
bd@dezwartehond.nl