Aachen Büchel

Aachen, D

Hoe kan een open ruimte multidimensionaal functioneren?

Aken

Büchel

© Filmstill: Stadt Aachen // Copyright: tvist | Verena Maas, Sebastian Züger

Het sloopmateriaal van de parkeergarage wordt gebruikt voor terrassen. Er zullen egale oppervlakken worden gecreëerd. Daarop worden nieuwe volumes en ruimtelijke randen tussen de gebouwen en openbare ruimte verwezenlijkt, naar voorbeeld van Zwitserse gebouwoverspanningen. Op deze manier kan de nieuwe openbare ruimte van Büchel in al haar verschillende dimensies worden ervaren en getest.

De steigers vormen de achtergrond voor het driejarenplan. Met de volumes van de toekomstige gebouwen kan nu al worden “gespeeld”. De planning biedt de mogelijkheid gebieden tijdelijk in en met verschillende gebruiksmogelijkheden te testen, en de ruimte tastbaar te maken nog voordat bouwrechten zijn verleend.

Daksteigers

Ensemble steigers

Concept

Oude en nieuwe situatie

Jaar van de wildernis/weide (2022/23) met een soortenrijke wilde bloemenweide en bouw van een houten voetgangersbrug

Jaar (2023/24) (thermaal) water uit de verschillende bronnen zal worden gebruikt in een geïmproviseerd bassin

Jaar van het voedsel (2024/25 met tijdelijk gebruik, bv. een overdekte markthal, verhoogde kweekbakken, en kassen

Aachen Büchel

In het kader van de planning workshop 'Stadt machen am Büchel' (Stad maken bij Büchel) werd in samenwerking met medewerkers van de stad Aken een concept voor een driejarenplan en een ontwerp gemaakt voor de ontwikkeling van de openbare ruimte bij Büchel.

Het ontwerp van de nieuwe openbare open ruimte krijgt een hoge verblijfskwaliteit en een nieuwe invulling van gebruiksmogelijkheden. In het ontwerp wordt het thermale water, dat al eeuwenlang centraal staat in Aken, vooral gethematiseerd als een speelbaar en creatief element dat op verschillende manieren kan worden ervaren. Een waterloop leidt de bezoeker naar, in en door de groene openbare ruimte. Onder schaduw van de bomen, door groen omgeven facades, op gazons en op veerkrachtige (verharde) oppervlakten, zijn er veel mogelijkheden om te vertoeven. Naast aantrekkelijke speelterreinen met klimmuren, veel zitmogelijkheden, moet er ook ruimte zijn voor diverse tijdelijke gebruiksfuncties.

Het thema 'weide' wordt opgevat als synoniem voor een veelzijdig bruikbare stedelijk-ecologische en klimatologisch waardevolle open ruimte voor alle generaties. Aan de randen ontstaan zelfbewuste, robuuste en zuinige gebouwen. Deze zijn voldoende flexibel zijn om steeds weer op nieuwe eisen te kunnen reageren, al vanaf de eerste schetsen van ideeën tot het sluiten van koopcontracten en het leggen van de eerste steen.

details

Project
Aachen Büchel
Locatie
Aachen, D
omvang
7.000 m²
Periode
2020-2021
Opdrachtgever
Städtische Entwicklungsgesellschaft Aachen GmbH & Co. KG (SEGA)
Discipline
Stedenbouw, Stedenbouw
Programma
Publieke gebouwen, Masterplan, Commercieel
Status
Visie
Partners
Stadt Aachen
Meer info
bd@dezwartehond.nl