Hart van de Waalsprong

Nijmegen, NL

Hoe maken we nieuw gezellig?

Nijmegen

Hart van de Waalsprong

Ten noorden van de Waal wordt een enorme nieuwe woonwijk van Nijmegen gebouwd, de Waalsprong. Voor deze woonwijk moest een voorzieningencentrum worden ontworpen dat de kenmerken zou hebben van een gezellig klein stadje.

Deze opgave is niet uniek. In veel Vinexwijken worden winkelcentra gerealiseerd waarbij in de architectuur een klassiek, historisch gegroeid geheel wordt gesuggereerd. Dit resulteert helaas bijna altijd in een fake gevelarchitectuur, waarbij het beeld en het achterliggende programma geen relatie met elkaar hebben. Dat kan natuurlijk anders.

Maquette van het nieuwe voorzieningencentrum

Betrokken architecten

Facetkaart

Het centrale stadsplein is het kloppend hart van de nieuwe woonwijk

Architectonische elementen

Baksteendetails

De architectuur van het Hart van de Waalsprong bouwt voort op de kenmerkende Nijmeegse baksteenarchitectuur. Deze versterkt de stedenbouwkundige opzet. De twee forse bouwblokken zijn door middel van verschillende ontwerpmiddelen geleed in een kleinere maat en schaal, die past bij de openbare ruimte en het achterliggende programma.

Deze ontwerpmiddelen omvatten onder andere parcellering, de wijze van stapelen van het programma, het gebruik van setbacks en optoppingen, de materiaalkeuze en het gebruik van stedenbouwkundige accenten.

Gezelligheid kan ook eigentijds zijn.

Hart van de Waalsprong

Hart van de Waalsprong vormt het voorzieningencentrum van de nieuwe woonwijk van Nijmegen ten noorden van de Waal, bij Lent. Het moet de ontbrekende schakel worden tussen Nijmegen-Noord en de binnenstad en zal circa 11.500 m2 aan commerciële ruimte en 450 woningen omvatten. De opgave bestond eruit om het voorzieningencentrum het karakter te geven van een ‘stadje’, inclusief de bijbehorende gezelligheid. De Zwarte Hond ontwierp het stedenbouwkundige plan en het winkelgebied. Het landschapsontwerp is van de hand van De Urbanisten.

Het centrale stadsplein is het kloppend hart van de ontwikkeling. Hier bevinden zich de grotere winkels en de horeca. Het is de plek voor alledaagse en bijzondere evenementen en een ontmoetingsplek bij uitstek. Vanaf het centrale stadsplein voert een groene route met wadi de bezoeker via pleintjes en tuinen naar de Waal, waar je een prachtig uitzicht hebt over de wijde omgeving. De fietser en voetganger staan in het hele plan centraal en er is goede aanhechting op het OV-netwerk. Ook is de wijk klimaatadaptief. De architectuur bouwt voort op de kenmerkende Nijmeegse baksteenarchitectuur.

details

Project
Hart van de Waalsprong
Locatie
Nijmegen, NL
omvang
6.7 ha
Periode
2017
Opdrachtgever
AM/VanWonen
Discipline
Architectuur, Stedenbouw
Programma
Commercieel, Masterplan, Wonen
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
Rendering: IMG+, DWanimations
Meer info
bd@dezwartehond.nl