NoordBaak

Amsterdam, NL

Hoe creëer je een woonbeleving die de identiteit van een plek ondersteunt?

Amsterdam

NoordBaak

Bron: Nationaal Archief

De NDSM-werf is voor veel Amsterdammers een bekende en waardevolle plek in de stad. Vanwege de bijzondere ruimte, maar vooral ook door het historische erfgoed en de culturele, maatschappelijke betekenis. De grote woningbouw opgave op de werf en de directe omgeving heeft als risico het verdwijnen van deze karakteristieke kwaliteiten en daarmee het verliezen van de identiteit van de plek. Het architectenteam van De Zwarte Hond vond het daarom van groot belang om binnen de nieuwe ontwikkeling de ‘geest van de plek’ te ontdekken en de context van de locatie integraal in de ontwikkeling van het ontwerpproces mee te nemen.

Relatie met het water
Hoe beleef je wonen aan het water zo optimaal mogelijk in een fijn en comfortabel appartement? Bij het ontwerpen van de woningen is zoveel mogelijk rekening gehouden met de relatie met het water. Dit was het uitgangspunt van de verschillende 2- en 3-kamer koopwoningen in De Groote Kaap en De Kleine Kaap. Zo kun je genieten van uitzicht op het water en de stad vanuit je privédomein via de grote raampartijen en buitenruimten. Tegelijkertijd zorgt het groene binnenhof voor ontmoeting met de andere bewoners van NoordBaak. Best of both worlds!

‘’NOORDBAAK IS INGETOGEN – TON SUR TON – EN VOLGT DAARMEE DE TAAL VAN DE NDSM-WERF’’

Materialen die mooi verouderen
Naast het gebruik van eerlijke en mooi verouderende materialen is er gekozen voor eenduidige en heldere bouwmassa’s en silhouetten, die de tand des tijds goed kunnen weerstaan. De NoordBaak is een samensmelting van vier geheel eigen karakteristieken, die met elkaar één vanzelfsprekend en krachtig gebouw vormen. Een nieuw baken op NDSM dat ingetogen domineert op de hoek aan het IJ en intrigeert door alle schaalniveaus heen. Dat is het dragende idee van NoordBaak.

Oog voor detail

  • De vier gebouwen zijn ontworpen in een ton sur ton kleurenpalet: dezelfde, rustige kleuren zijn in verschillende tinten gebruikt
  • De koopwoningen liggen op een prominente plek aan het water, zoveel mogelijk met direct zicht op het IJ en de binnenstad aan de overkant
  • De begane grond wordt levendig, met publieke voorzieningen. Door het open karakter is er interactie tussen de functies in het gebouw, de buitenruimten en de kade

NoordBaak

Het ontwerp van NoordBaak volgt de taal van de bestaande omgeving, maar heeft ook een verrassende eigenheid. Dat is vooral terug te zien in de detaillering van de gebouwen, het materiaal, de sterke verbinding tussen binnen en buiten, en het slim en flexibel gebruik van de ruimte. Daar sluiten we op aan met het gebruik van eerlijke en goed verouderende materialen. Bovendien is er ingezet op eenduidige bouwmassa’s en silhouetten, die de tand des tijds goed kunnen weerstaan. Het ensemble bestaat uit vier geheel eigen karakteristieken die samen een krachtig en eenvoudig blok vormen. Een bouwblok dat vertrouwen uitstraalt en tegelijkertijd intrigeert door alle schaalniveaus heen.

Omdat er verschillende krachten spelen op de NDSM-werf, heeft De Zwarte Hond zich deze eerst eigengemaakt. Door de grote woningbouwopgave op de NDSM en haar directe omgeving is er risico op het verdwijnen van karakteristieke kwaliteiten en daarmee het verliezen van de identiteit. Daarom concentreren we ons binnen deze nieuwe ontwikkeling op het erkennen van de ‘geest’ die deze plek heeft en nemen we de context vroeg in het ontwerpproces mee zodat we waarde toevoegen aan een plek en de leefkwaliteit vergroten. Voor bewoners, de straat, de buurt en de stad.

details

Project
NoordBaak
Locatie
Amsterdam, NL
omvang
20.000 m²
Periode
2020-2023
Opdrachtgever
G&S&
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel, Corporaties, Wonen
Status
In ontwikkeling
Meer info
bd@dezwartehond.nl