Universiteitsmuseum Utrecht

Utrecht, NL

Hoe maak je een duurzame uitbreiding van een museum?

Utrecht

Universiteitsmuseum

Het oorspronkelijke gebouw uit 1996 is ontworpen door Koen van Velsen en is berekend op 25.000 bezoekers per jaar. Anno 2021 loopt het met 80.000 bezoekers tegen zijn fysieke begrenzingen aan. De wens was om het museum uit te breiden voor meer voorzieningen en tentoonstellingsruimte en een betere verbinding tussen het museum, de straat en de achterliggende Hortus.

Meer ruimte voor tentoonstellingen

Zichtbaarheid programma & Hortus

Verbetering routing & faciliteiten

Strategische ingrepen zorgen voor duurzame groei

1 Een samengesteld gebouw
2 Verbeteren koppeling
3 Respect voor evenwicht in ensemble

Museumwinkel

Blikvanger balie

Groepsgarderobe

Kluisjes en garderobe

Door het transformeren van de voormalige achterliggende kantoorvleugel is het tentoonstellingsoppervlakte vergroot. De museumzalen op de begane grond aan de straatkant zijn veranderd in een grotere ontvangstzone. Hierdoor is meer ruimte ontstaan voor voorzieningen zoals de receptie, garderobe en de museumwinkel. De begane grond is meer open gemaakt naar de straat en de Hortus. Op het scharnierpunt tussen de twee museumvleugels is een beperkte uitbreiding gerealiseerd, zodat er een optimale koppeling en een duidelijkere museale routing ontstaat tussen de hoofdvolumes.

Universiteitsmuseum Utrecht

Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht in beheer. Het museum maakt het belang van de wetenschap zichtbaar; bezoekers kunnen de geschiedenis van de wetenschap bekijken en ervaren. Het oorspronkelijke gebouw uit 1996 is ontworpen door Koen van Velsen en is berekend op 25.000 bezoekers per jaar. Anno 2021 loopt het met 80.000 bezoekers tegen zijn fysieke begrenzingen aan. De wens was om het museum uit te breiden voor meer voorzieningen en tentoonstellingsruimte en een betere verbinding tussen het museum, de straat en de achterliggende Hortus. Door het transformeren van de voormalige achterliggende kantoorvleugel is het tentoonstellingsoppervlakte vergroot. De museumzalen op de begane grond aan de straatkant zijn veranderd in een grotere ontvangstzone. Hierdoor is meer ruimte ontstaan voor voorzieningen zoals de receptie, garderobe en de museumwinkel. De begane grond is meer open gemaakt naar de straat en de Hortus. Op het scharnierpunt tussen de twee museumvleugels is een beperkte uitbreiding gerealiseerd, zodat er een optimale koppeling en een duidelijkere museale routing ontstaat tussen de hoofdvolumes. De uitbreiding is ontworpen als een eigentijdse tijdslaag aan de tuinzijde van het gebouw waardoor het museum met strategische ingrepen weer gereed is voor een duurzame groei in de toekomst.

details

Project
Universiteitsmuseum Utrecht
Locatie
Utrecht, NL
omvang
3.695 m²
Periode
2016-2019
Opdrachtgever
Universiteit Utrecht
Discipline
Architectuur
Programma
Cultuur & Openbare gebouwen, Onderwijs & Onderzoek
Status
In ontwikkeling
Meer info
bd@dezwartehond.nl