The Orchard

Rijswijk, NL

Hoe transformeer je een verouderd winkelcentrum tot een aantrekkelijk woon-werkgebied?

The Orchard

The Orchard is een nieuw project in de herontwikkeling van het Stadscentrum In De Bogaard. Dit winkelgebied, dat deels overdekt is, was het eerste winkelcentrum in Nederland en opende zijn deuren in 1963. Geïnspireerd door een bezoek aan een winkelcentrum in San Francisco, besloot oud-burgemeester van Rijswijk, Archibald Theodoor Bogaardt, prompt een vergelijkbaar ‘grootschalig winkelgebied’ te bouwen en bracht daarmee het concept naar Nederland.

Het oorspronkelijke concept van een ‘American mall’ voldoet niet langer aan de hedendaagse eisen, waardoor het winkelcentrum nu een ingrijpende transformatie ondergaat. De Zwarte Hond brengt nieuw leven in het Rijswijkse winkelcentrum met het project The Orchard I.

In samenwerking met ontwikkelaar 3W, de gemeente Rijswijk en aannemer ERA Contour komen er woningen en winkels in plaats van een monofunctioneel winkelcentrum. In dit groenstedelijke milieu waar het straks aangenaam wonen en verblijven is, biedt The Orchard I met haar twee gebouwen nieuwe, betaalbare en duurzame huurwoningen.

De Zwarte Hond ontwerpt The Orchard I met een plint voor commerciële functies. De plint heeft een groen en voor de bewoners toegankelijk dak. Deze daktuin biedt zon, beschutting, groen en relatie met de omgeving. Het stadsblok bestaat uit twee woontorens, een van 8 en een van 20 bouwlagen, verbonden door een tussenvolume. De plint, met een mix van winkels en horeca, is afgewerkt met natuursteen en vormgegeven met driehoekige erkers. Samenhang ontstaat door de vorm van de erkers in de plint, terug te laten komen in de balkons van de woontorens. Dit creëert een speels ensemble met hoge woonkwaliteit en zorgt ervoor dat het winkelcentrum meer verbonden wordt met de omliggende wijk.

Begane grond

Tweede verdieping

Vierde verdieping

Zevende verdieping

The Orchard

De Zwarte Hond blaast nieuw leven in het Rijswijkse winkelcentrum De Bogaard. Het winkelgebied is het eerste jaren 60 - deels overdekte - winkelcentrum van Nederland. Het toenmalige idee van een ‘American mall’ voldoet niet meer en het winkelcentrum ondergaat een drastische metamorfose. De gemeente Rijswijk wil wonen en werken toevoegen aan het winkelen om zo een modern stadscentrum te creëren. De Zwarte Hond draagt daaraan bij met het ontwerp van The Orchard I: een grootstedelijk stadsblok met een mix van 407 midden sector huur- en koopwoningen, een inpandige parkeergarage voor ca. 210 auto's en voorzieningen in de plint.

Het stadsblok bestaat uit twee woontorens, een van 8 en een van 20 bouwlagen, verbonden door een tussenvolume. De plint, met een mix van winkels en horeca, is afgewerkt met natuursteen en vormgegeven met driehoekige erkers. Samenhang ontstaat door de vorm van de erkers in de plint terug te laten komen in de balkons van de woontorens. De daktuin op de vierde verdieping, ontworpen door De Dakdokters, laat bewoners van de buitenlucht genieten en zorgt voor een gezonde leefomgeving.

details

Project
The Orchard
Locatie
Rijswijk, NL
omvang
43.000 m²
Periode
2020-2024
Opdrachtgever
3W Real Estate
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel, mixed-use, Wonen
Status
In ontwikkeling
Partners
ERA Contour, Van Rossum, Techniplan, Peutz, Dakdokters
Meer info
bd@dezwartehond.nl